Το μουστάκι προστατεύει τα χείλη όπως τα μαλλιά προστατεύουν το δέρμα του κεφαλιού εξηγεί ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. Daniel Aires, διευθυντής δερματολογίας στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας. «Παρότι πρόκειται για μια λογική υπόθεση έως τώρα δεν έχει μελετηθεί» επισημαίνει ο Δρ. Aires.

Αυτή τη φορά όμως μελετήθηκε και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο  Journal of the American Academy of Dermatology.

Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα του Δρ. Aires εξέτασε 200 άνδρες ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωσθεί με προκαρκινική βλάβη – ακτινική κεράτωση – στο κεφάλι ή το πρόσωπο.
Η ακτινική κεράτωση είναι μια ελκώδης βλάβη στο δέρμα που μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη μορφή καρκίνου το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Σύμφωνα δε με τον Δρ. Aires τα χείλη είναι τόσο λεπτά που η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να διηθηθεί και να καταστεί απειλητική γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Οι 60 άνδρες της έρευνας είχαν πολύ παχιά μουστάκια τουλάχιστον 9 χιλιοστά.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι οι άνδρες που είχαν επί χρόνια μουστάκι είχαν κατά 16 φορές μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ακτινικής κεράτωσης στο κάτω χείλος, συγκριτικά με τους συνομιλήκους τους χωρίς μουστάκι. Η διαφορά αυτή εξακολούθησε να υφίσταται ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, το ατομικό ιστορικό εγκαυμάτων του δέρματος, το κάπνισμα και η ηλικία.

«Οι ασθενείς στην έρευνά μας είχαν μουστάκι από την ηλικία των 20 ετών οπότε δεν γνωρίζουμε αν το να αφήσει κάποιος μουστάκι αργότερα είναι εξίσου προστατευτικό» εξήγησε ο Δρ. Aires.

Το εύρημα των επιστημόνων δεν προκαλεί και τόση εντύπωση μια και ήδη το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί μια εξαίρετη ασπίδα προστασίας όπως παρατηρεί ο Δρ. Steven Wang διευθυντής του τμήματος δερματολογίας του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering στο New Jersey. «Έχω ήδη μελετήσει πόσο καλά προστατεύουν τα μαλλιά το κεφάλι και φαίνεται ότι όταν κάποιος έχει πλούσια μαλλιά έχει την τέλεια προστασία. Πραγματικά είναι αποτελεσματικό. Οπότε σε ότι αφορά την προστασία που προσφέρει το μουστάκι στα χείλη δεν προκαλεί και τόση έκπληξη» εξηγεί ο Δρ. Wang.