Το βιολογικό ρολόι των ανδρών που καθυστερούν να κάνουν οικογένεια χτυπάει ακριβώς όπως στις γυναίκες, επηρεάζοντας την υγεία τόσο των συντρόφων όσο και των παιδιών τους, σύμφωνα με ερευνητές του Rutgers.

Η μελέτη, η οποία επανεξέτασε έρευνες 40 ετών σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλικίας των γονέων στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία των παιδιών, δημοσιεύθηκε στο Maturitas.

«Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στις γυναίκες μετά τα 35 μπορούν να επηρεάσουν τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, οι περισσότεροι άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Gloria Bachmann από το Ινστιτούτο Υγείας των Γυναικών της Ιατρικής Σχολής Rutgers Robert Wood Johnson.

Παρόλο που στην ιατρική δεν υπάρχει σαφώς αποδεκτός ορισμός για το πότε η ηλικία του πατέρα αρχίζει να θεωρείται προχωρημένη – μέχρι στιγμής κυμαίνεται από τα 35 έως τα 45 – τα βρέφη που γεννήθηκαν από πατέρα άνω των 45 ετών αυξήθηκαν κατά 10% στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, πιθανώς λόγω της τεχνητής γονιμοποίησης.

Η μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι οι άνδρες 45 ετών και άνω μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη γονιμότητα και να θέσουν τις συντρόφους τους σε κίνδυνο για αυξημένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός. Επιπλέον, τα βρέφη που γεννήθηκαν από μεγαλύτερο σε ηλικία πατέρα διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης ή καθυστερημένης γέννησης, χαμηλότερης βαθμολογίας στην κλίμακα Apgar, χαμηλού βάρους γέννησης, συχνότερων νεογνικών σπασμών και γενετικών ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιαγγειακές παθήσεις και στοματικές διαταραχές. Καθώς μεγάλωναν, τα παιδιά αυτά βρέθηκαν, επίσης, να έχουν αυξημένη πιθανότητα παιδικού καρκίνου, ψυχιατρικών και γνωστικών διαταραχών και αυτισμού.

Η Δρ. Bachmann αποδίδει τα περισσότερα από αυτά τα αποτελέσματα στη φυσική μείωση της τεστοστερόνης που συμβαίνει κατά τη γήρανση, καθώς και στην υποβάθμιση του αριθμού και της ποιότητας του σπέρματος. Η υποβάθμιση του σπέρματος λόγω γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και σε μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων.

Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη συσχέτιση της προχωρημένης ηλικίας του πατέρα με διαταραχές ο αυτισμό και η  σχιζοφρένεια. «Παρόλο που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά μεγαλύτερου ηλικιακά πατέρα είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν με σχιζοφρένεια – ένα στα 141 βρέφη με πατέρα κάτω των 25 ετών, έναντι ενός στα 47 με πατέρα άνω των 50 ετών – ο λόγος δεν είναι απόλυτα κατανοητός», σχολίασε η συγγραφέας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και όταν η σύντροφός τους ήταν κάτω των 25 ετών.

«Ενώ οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες και μορφωμένες από τους άντρες σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία, οι περισσότεροι άνδρες δεν συμβουλεύονται τους γιατρούς εκτός εάν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή ζήτημα γονιμότητας», δήλωσε η Δρ. Bachmann.

Τέλος, η συγγραφέας της μελέτης συνιστά στους γιατρούς να συμβουλεύουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες, όπως κάνουν και στις μεγαλύτερες γυναίκες, για τις επιπτώσεις της ηλικίας τους στην σύλληψη και την γονιμότητα. Εάν οι άνδρες σκοπεύουν να καθυστερήσουν την πατρότητα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενος της τράπεζας σπέρματος πριν από το 35ο έτος – ή τουλάχιστον μέχρι το 45ο έτος – για να μειώσουν τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία μητέρας και παιδιού.