Μια από τις πιο συχνές παθήσεις των οφθαλμών που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται πως δεν είναι διόλου αθώα για την γενικότερη υγεία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα Αυστραλών ερευνητών, ο καταρράκτης συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από  καρδιαγγειακές παθήσεις. Ερμηνεύοντας τα δεδομένα παρόλα αυτά, oι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καταρράκτης προκαλεί τις καρδιακές δυσλειτουργίες -δεν τεκμηριώνεται δηλαδή η σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα πρέπει να αποτελέσουν σημείο επαγρύπνησης σχετικά με τη σημασία της συνεχούς εξέτασης των οφθαλμών, ειδικότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες και εάν ήδη υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τι εξέτασε η έρευνα

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία από τον δρ. Mingguang He από το Κέντρο Κέντρο Οφθαλμικής Έρευνας της Αυστραλίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα περίπου 15 χιλιάδων Αμερικανών ασθενών την περίοδο από το 1999 εώς το 2008, ηλικίας 40 ετών και άνω. Από αυτούς, περισσότεροι από 2.000 (9.6%), είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Στην επακόλουθη εξέταση έπειτα από 11 χρόνια, περίπου 4.000 από τους συμμετέχοντες κατέληξαν.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 13% υψηλότερος, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από κάποια καρδιακή πάθηση ήταν σχεδόν τριπλάσιος (36%) ανάμεσα στους συμμετέχοντες που δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη.

Δύο μάλιστα φαινομενικά απρόσμενοι παράγοντες, όπως το οξειδωτικό στρες και η κατάθλιψη αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχηματισμό του καταρράκτη και να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιαγγειακή ασθένεια σύμφωνα με τους ερευνητές. Το συγκεκριμένο πόρισμα προέκυψε και από στοιχεία προηγούμενης έρευνας που ανέδειξε ότι οι βλάβες στο DNA που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες συμβάλλουν στο σχηματισμό καταρράκτη, ενώ προκαλεί επίσης στένωση των αρτηριών.

Οι ασθενείς με καταρράκτη διατρέχουν ούτως ή άλλως κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ακόμα και μετά την επέμβαση. Ως αποτέλεσμα, ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συνολικά, η μελέτη βρήκε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από αιτίες που σχετίζονται με τις παθήσεις τις νόσους της καρδιάς ειδικότερα.

Διαβάστε επίσης:

Καταρράκτης: Το δημοφιλές ποτό που σώζει την όραση

Οκτώ μύθοι για την επέμβαση καταρράκτη – Πώς αντιμετωπίζεται η συχνότερη αιτία τύφλωσης