Η διακοπή του καπνίσματος έχει αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία μας, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα οφέλη για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμη μεγαλύτερα και απρόσμενα. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Cancer Prevention Research η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε κατά τα πρώτα 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ενώ ακολουθήθηκαν από μία μέτρια αλλά σταθερή μείωση τα επόμενα χρόνια.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι σχετικά σπάνιος – αντιπροσώπευε περίπου το 4,6% των νέων περιπτώσεων καρκίνου που παρουσιάστηκαν το 2019, αλλά αποτελεί τον πιο κοινό τύπο καρκίνου στο ουροποιητικό σύστημα. Συχνά επανέρχεται και έχει σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας σύμφωνα με τη μελέτη της Δρ. Yueyao Li, διδακτορικής υποψήφιας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Indiana.

Είναι γνωστό πως το κάπνισμα αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, αλλά τα ευρήματα για τη σχέση ανάμεσα στο πότε ένα άτομο κόβει το τσιγάρο και τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστα.

Σε αυτή τη μελέτη η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από περίπου 144.000 συμμετέχουσες στην Πρωτοβουλία για τη Γυναικεία Υγεία, μία μακροχρόνια μελέτη για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ.

Από αυτές τις γυναίκες περίπου το 52,7% δεν είχε καπνίσει ποτέ, το 40,2% ήταν πρώην καπνίστριες ενώ το 7,1% συνέχιζαν να καπνίζουν.

Από το τέλος Φεβρουαρίου του 2017 είχαν υπάρξει 870 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης ανάμεσα στις γυναίκες. Συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι γυναίκες που ήταν πρώην καπνίστριες είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης ενώ για τις καπνίστριες ο κίνδυνος ήταν τριπλάσιος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση ύψους 25% στον κίνδυνο ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν κόψει το τσιγάρο πριν 10 χρόνια ενώ ο κίνδυνος συνέχιζε να μειώνεται και μετά τη δεκαετία. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως οι γυναίκες που είχαν διακόψει το κάπνισμα ακόμα και 30 χρόνια πριν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Συγκριτικά με τις καπνίστριες, οι γυναίκες που είχαν διακόψει το κάπνισμα είχαν μείωση 39% στον κίνδυνο καρκίνου ουροδόχου κύστης ενώ με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται.

«Η μελέτη μας εστιάζει στη σημασία της πρωταρχικής πρόληψης – δηλαδή στην αποφυγή έναρξης του καπνίσματος εν γένει – και της δευτερογενούς πρόληψης (μέσω διακοπής του καπνίσματος) στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση», δήλωσε η Δρ. Li.

«Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν θα έπρεπε να το σταματήσουν έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης», κατέληξε.