Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε όχι μόνο τον μεγαλύτερο αλλά και τον αρχαιότερο κυτταρικό υποδοχέα του ανθρώπινου σώματος.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο στο Nature Communications, πρόκειται για μια δομή που μοιάζει με ένα γιγάντιο μανιτάρι και που έχει επιβιώσει εκατομμύρια χρόνια ενώ είναι κοινή μεταξύ του ανθρώπινου είδους και των εντόμων.

«Πρόκειται για έναν υποδοχέα της βιταμίνης Β12», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Christian Brix Folsted Andersen από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστήμιου Αάρχους της Δανίας, υπενθυμίζοντας ότι η βιταμίνη Β12 είναι η βιταμίνη που όλοι χρειαζόμαστε ακόμα και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής αλλά που οι περισσότεροι έχουν σε έλλειψη. Η ανεπάρκεια της στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση σοβαρών αιματολογικών παθήσεων αλλά συμπτωμάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τη δεκαετία του 1960, η Dorothy Hodgkin τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για τον καθορισμό της δομής της βιταμίνης Β12.

Τώρα πλέον οι επιστήμονες περιγράφουν τη δομή ενός υποδοχέα πάνω από χίλιες φορές μεγαλύτερου, από τον οποίο εξαρτάται πλήρως η βιταμίνη Β12 και ο οποίος επιτρέπει την απορρόφησή της από το σώμα.

Ο Δρ. Andersen και οι συνεργάτες του περιγράφουν λεπτομερώς τον μεγαλύτερο κυτταρικό υποδοχέα του σώματος ως μια μυστηριώδη προϊστορική δομή που κάποτε είχε δημιουργηθεί από τη «συνάντηση» δύο πρωτεϊνών και που για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί ακόμα έχει διατηρηθεί ως μια κολοσσιαία δομή.

Η ανακάλυψη του σαφώς και έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αδυναμία απορρόφησης της βιταμίνης Β12 καθώς και απώλεια θρεπτικών συστατικών από τους νεφρούς.

«Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της έρευνας είναι ότι με τη βοήθεια της προηγμένης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας μπορούμε να δούμε πώς φαίνεται ο υποδοχέας στο σύνολό του και έτσι να παρατηρήσουμε πώς απορροφάται η βιταμίνη B12 από το γαστρεντερικό σύστημα», λέει ο Christian Brix Folsted Andersen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έρευνα αυτή αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας του Δρ. Andersen με τον Søren K. Moestrup πάνω στη μεταφορά της βιταμίνης Β12. Το 2010, η μελέτη τους αυτή οδήγησε σε νέες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο υποδοχέας αναγνωρίζει τη βιταμίνη Β12, ειδικά στο λεπτό έντερο.

«Εκτός από την επιστημονική ικανοποίηση, η έρευνα ανοίγει νέες προοπτικές για την ιατρική, από τη στιγμή που πλέον γνωρίζουμε πολλά για έναν υποδοχέα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φαρμακευτικών ουσιών στο νεφρικό και το γαστρεντερικό σύστημα», τονίζει ο Søren K. Moestrup.