Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, το πόσο καλά φροντίζουμε τα δόντια μας φαίνεται πως σχετίζεται τόσο με τη σοβαρότητα της νόσησης από κορωνοϊό όσο και με το χρόνο ανάρρωσης.

Τη συσχέτιση αυτή αναδεικνύει νέα μελέτη σε Αιγύπτιους ασθενείς με καρδιοπάθειες τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο νεοσύστατο συνέδριο Middle East 2021, μια συνεργασία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αιγυπτιακής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι οδοντίατροι ούτως ή άλλως τονίζουν ότι δε θα πρέπει να αμελούμε την υγιεινή των δοντιών μας ως ενήλικες, καθώς η στοματική κοιλότητα μπορεί να συσσωρεύσει παθογόνους μικροοργανισμούς ακόμη και τον ίδιο τον κορωνοϊό. Προηγούμενες δοκιμές μάλιστα συσχέτισαν την κακή στοματική υγιεινή με την αυξημένη φλεγμονή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η σοβαρότητα της νόσησης από κορωνοϊό συνδέεται επίσης με τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί ο ιός.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αυξημένη σοβαρότητα της COVID-19 ενδέχεται να συσχετίζεται με την κακή στοματική υγιεινή, ειδικότερα σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η μελέτη αξιολόγησε την κατάσταση της στοματικής υγείας, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Η έρευνα ήταν μικρή καθώς περιελάμβανε μόλις 86 καρδιοπαθείς ασθενείς, οι οποίοι βγήκαν θετικοί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Μέσω ενός ερωτηματολογίου, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάιρου εκτίμησαν την στοματική τους υγιεινή και τη σοβαρότητα της νόσου. Χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα για τη στοματική υγιεινή έτσι ώστε να καθοριστεί πώς επηρέασε η κατάστασή της την πορεία της νόσου.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι ασθενείς με καρδιοπάθειες δεν πρόσεχαν τόσο τη στοματική τους υγεία, καθυστέρησαν να αναρρώσουν από τη νόσο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και της σοβαρότητας της COVID-19 έδειξε μια αντίστροφη σχέση, όπως και η συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας με την περίοδο ανάρρωσης και τις τιμές των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Οι ερευνητές της μελέτης, τέλος, συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση της στοματικής μας υγείας ειδικότερα κατά τη νόσηση από κορωνοϊό. Όσον αφορά τους καρδιοπαθείς, δε θα πρέπει να αμελούν τις επισκέψεις ρουτίνας στον οδοντίατρο αλλά και τη χρήση στοματικού διαλύματος, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή ακόμα και στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου από την COVID-19.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Μόλυνση: Πόσο κινδυνεύουμε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Απίστευτο: Του κόλλησε ποπκόρν στα δόντια και έφτασε να κάνει επέμβαση ανοιχτής καρδιάς