Τα βαρύτερα και ψηλότερα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νεφροκυτταρικού καρκινώματος ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (28 Απριλίου – 1 Μαΐου), στη Γλασκόβη.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες. Κι ενώ εκδηλώνεται συχνότερα σε άνδρες, 50-70 ετών, μπορεί να διαγνωστεί σε όλο το εύρος της ενήλικης ζωής. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό τη προκαλεί την εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Η Δρ. Britt Wang Jensen και οι συνεργάτες της στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Πρόληψης στο Νοσοκομείο Bispebjerg and Frederiksberg της Δανίας αρχικά ανέλυσαν στοιχεία από το Αρχείο Σχολικής Υγείας της Κοπεγχάγης, που αφορούσαν σε 372,636 παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Κοπεγχάγη την περίοδο 1930-1989 (ήταν δηλαδή 30-89 ετών) και για τα οποία υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και το βάρος τους, καθώς και το σωματικό βάρος γέννησης από το 1942 και έπειτα.

Τελικά, οι ερευνητές εστίασαν σε 301.422 άτομα (152.573 άνδρες) από το Αρχείο Σχολικής Υγείας της Κοπεγχάγης, που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1930-1985 και για τα οποία το ύψος και το βάρος μετρούνταν σε ετήσια βάση μεταξύ επτά και 13 ετών, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος τους είχε χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηριστούν ως φυσιολογικά ή υπέρβαρα.

Κατά τη διάρκεια των 32 ετών της μελέτης, 1.010 άτομα (680 άνδρες) διαγνώστηκαν με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες καταγράφηκαν ισχυροί συσχετισμοί μεταξύ παιδικού ΔΜΣ και ύψους, αντίστοιχα και κινδύνου νεφροκυτταρικού καρκινώματος.

Συγκριτικά με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος σε ηλικία επτά και 13 ετών, τα υπέρβαρα και στα δύο αυτά ηλικιακά ορόσημα, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος, ενώ τα παιδιά που είχαν φυσιολογικό βάρος όταν ήταν επτά ετών και υπέρβαρα όταν ήταν 13 ετών είχαν 67% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφροκυτταρικό καρκίνο. Επίσης, συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν το αναμενόμενο ύψος για την ηλικία τους όταν ήταν επτά και 13 ετών, εκείνα με μεγαλύτερο ανάστημα κατά 2,6 εκατοστά σε ηλικία επτά ετών και που παρέμεναν υψηλότερα από τα συνομίληκά τους όταν ήταν 13 ετών είχαν 6% μεγαλύτερο νεφροκυτταρικού καρκινώματος. Τέλος, τα παιδιά που από ένα μέσο ανάστημα για την ηλικία τους είχαν τελικά καταλήξει ψηλότερα (κατά 4 εκατ. για τα αγόρια και 3,5 εκατ. για τα κορίτσια) στην εφηβεία, είχαν 8% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.