Μια πρωτοποριακή συσκευή, που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, αν και μοιάζει με μάσκα οξυγόνου, ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να «μυρίζει» τον καρκίνο.

Πρόκειται για μια συσκευή που στην πραγματικότητα κάνει τεστ αναπνοής με στόχο να καταργήσει στο μέλλον την ανάγκη για διενέργεια βιοψιών. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, ετησίως.

Η τεχνική εστιάζει στην ανάλυση χημικών ουσιών που αναδύονται από τους καρκινικούς όγκους.

Ήδη στη Μ. Βρετανία έχει ξεκινήσει μεγάλη κλινική μελέτη, διάρκειας δύο ετών, σε κλινικό δείγμα 1.500 ασθενών. Στόχος των ερευνητών είναι εντός των επόμενων δέκα ετών να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα διαγνωστικά προγράμματα για τον καρκίνο.

Εμπνευστής της ιδέας για την ανάπτυξη της καινοτόμου αυτής συσκευής είναι ο Billy Boyle, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εφαλτήριο υπήρξε για εκείνον το γεγονός ότι η γυναίκα ανέπτυξε καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία μόλις 36 ετών. Η Kate Gross, σύμβουλος των Βρετανών πρώην πρωθυπουργών Tony Blair και Gordon Brown, απεβίωσε τελικά το 2014.

Η τεχνολογία πίσω από τον αναλυτή αναπνοής εντοπίζει τα «απορρίμματα» που αναδύουν τα καρκινικά κύτταρα, γνωστά και ως πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs). Οι οργανικές αυτές ενώσεις μέσω της αιματικής κυκλοφορίας φτάνουν στην αναπνοή, κατά παρόμοιο τρόπο με το αλκοόλ.

Στην κλινική δοκιμή που λαμβάνει χώρα στο Νοσοκομείο του Αντενμπρουκ στο Κέιμπριτζ, οι ασθενείς φορούν μια μάσκα και αναπνέουν κανονικά μέσα σε αυτή για δέκα λεπτά. Η συσκευή συλλέγει αερομεταφερόμενα μόρια και εν συνεχεία τα δείγματα αποστέλλονται για εργαστηριακή ανάλυση.

Τα αποτελέσματα εκδίδονται σε μερικές ημέρες αντί για τις 15 ημέρες που στην καλύτερη περίπτωση χρειάζονται για να εκδοθεί το αποτέλεσμα μιας βιοψίας.

Σύμφωνα με τον David Crosby, από την οργάνωση Cancer Research UK «η ιδέα είναι απλή: αν μπορείς να εντοπίσεις αυτά τα υποπροϊόντα της αναπνοής, τότε μπορεί να πεις αν κάποιος πάσχει από καρκίνο ή όχι και αν πάσχει, για ποια μορφή πρόκειται».

Εξάλλου οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συσκευή θα βρει εφαρμογή στη διάγνωση πολλών μορφών καρκίνου, αν και προς το παρόν η έρευνα θα εστιάσει σε αυτές του οισοφάγου και το στομάχου, που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι αφήνουν το χαρακτηριστικό τους αποτύπωμα και στην αναπνοή. Στο μέλλον θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ότι αφορά στον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος και του παγκρέατος.

Ο Billy Boyle, πάντως, σπεύδει να σημειώσει ότι, το νέο τεστ αναπνοής θα μπορούσε να γίνεται συνδυαστικά με άλλα διαγνωστικά τεστ, όπως η ανάλυση ούρων, σε μια προσπάθεια για πιο εύστοχες διαγνώσεις και επιλογές θεραπείας.

«Προς το παρόν η τεχνική μας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανίχνευση των πτητικών οργανικών ενώσεων στην αναπνοή και είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cancer Research UK με στόχο την πρώιμη και εύστοχη διάγνωση μιας ευρείας γκάμας νεοπλασιών», καταλήγει ο ερευνητής.