Το άρρεν φύλο και η παχυσαρκία τελικά δεν σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για όσους ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της λοίμωξης COVID-19, σύμφωνα με νέα μεγάλη ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Anaesthesia.

Ποιοι παράγοντες λοιπόν αυξάνουν τον κίνδυνο να χάσει τελικά κάποιος τη ζωή του από κορωνοϊό όταν νοσεί τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ;

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Bruce Biccard από το Νοσοκομείο Groote Schuur και το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική αξιολόγησαν στοιχεία από 58 δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 44.305 ασθενείς και εντόπισαν μια ευρεία γκάμα παραγόντων που σχετίζονται με τη θνησιμότητα της COVID-19 στη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν έχουν ιστορικό καπνίσματος, 54% αν έχουν υπέρταση, 41% αν έχουν διαβήτη, 75% αν έχουν αναπνευστικό νόσημα και περίπου διπλάσιο κίνδυνο αν έχουν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο, ενώ υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτου αν πάσχουν από νεφρική νόσο, συγκριτικά πάντα με άτομα χωρίς τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Άλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ήταν η σοβαρότητα της οργανικής ανεπάρκειας συνέπεια της λοίμωξης COVID-19, η ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (υπερδιπλάσιος κίνδυνος) αλλά και ο αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων και άλλοι δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό.

Αναλύοντας τις προαναφερόμενες διαπιστώσεις οι ερευνητές εξηγούν ότι η ηλικία μπορεί να είναι ένας ισχυρός δείκτης της ευθραυστότητας των ασθενών με COVID-19 που επηρεάζει το φυσιολογικό «απόθεμα» ενός ατόμου για να ξεπεράσει μια σοβαρή ασθένεια. Η υπέρταση, το κάπνισμα και η αναπνευστική νόσος μπορεί να συνδέονται με τη θνησιμότητα λόγω της συσχέτισης τους με τους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) στο σώμα, όπως φαίνεται από την αυξημένη έκφραση των υποδοχέων ACE-2 μεταξύ καπνιστών και ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η συσχέτιση της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων με την αυξημένη θνησιμότητα μπορεί να είναι απόρροια του κινδύνου καρδιακής βλάβης που σχετίζεται με τη συστηματική φλεγμονώδη απόκριση στη λοίμωξη COVID-19.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τη σχέση του διαβήτη, της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής νόσου με τη θνησιμότητα της COVID-19. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι συσχετισμοί με το άρρεν φύλο και την παχυσαρκία δεν επαληθεύονται από την μετανάλυση που κάναμε», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της ανασκόπησης.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Ανάμειξη εμβολίων: Ποιος συνδυασμός είναι καλύτερος και πόσο προστατεύει

Κορωνοϊός – Ανάρρωση: Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τρεις μήνες

Κορωνοϊός: Να πού οφείλονται οι επικίνδυνες θρομβώσεις