Πολλοί άνθρωποι, καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να ξεχνούν πολύ απλά πράγματα, όπως το σημείο που έβαλαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τι έφαγαν για πρωινό. Κοντά στη λύση αυτού του – φυσιολογικού κατά τα άλλα – προβλήματος φαίνεται να είναι ερευνητές στο Σικάγο, σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο Neurology.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, μια συσκευή που κάνει ηλεκτρομαγνητική διέγερση στον εγκέφαλο μπορεί ενισχύσει τη λειτουργία της μνήμης.

Η ηλεκτρομαγνητική διέγερση εγκεφάλου έχει ήδη εγκριθεί από το Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη. Στη συγκεκριμένη μελέτη, όμως, οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και ειδικότερα τον ιππόκαμπο που θεωρείται περιοχή υπεύθυνη για τη μείωση του επιπέδου λειτουργίας της μνήμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 15 άτομα ηλικίας 64 έως 80 ετών με προβλήματα μνήμης που οφείλονταν στην ηλικία. Στις πέντε διαδοχικές συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε ηλεκτρομαγνητική διέγερση συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας.

«Χρησιμοποιήσαμε ένα μαγνητικό πεδίο που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται πάρα πολύ γρήγορα, προκαλώντας ηλεκτρική δραστηριότητα, η οποία όμως δε διέρχεται από το κρανίο», είπε ο Joel Voss, επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Πριν από το πείραμα, οι ηλικιωμένοι είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στις ασκήσεις μνήμης από την ομάδα ελέγχου των νεαρών ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Οι ηλικιωμένοι απάντησαν σωστά στο 40% των ερωτήσεων, σε σύγκριση με το 55% των νεαρών. Ωστόσο, μετά τη διέγερση, οι ηλικιωμένοι που υποβλήθηκαν στην ίδια εξέταση με τους νεότερους, είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

«Η δραστηριότητα στο δίκτυο του ιππόκαμπου αυξήθηκε ως συνάρτηση της διέγερσης, υποδηλώνοντας ότι το δίκτυο αποδίδει καλύτερα στον επανασχηματισμό των αναμνήσεων μετά τη ηλεκτρομαγνητική διέγερση», σημείωσε ο Δρ. Voss.

Η ικανότητα ανάκλησης αναμνήσεων των ηλικιωμένων βελτιώθηκε κατά 31% και κατά μέσο όρο ήταν ικανοί να απαντήσουν σωστά 43 από τις 84 ερωτήσεις σε μια εξέταση μνήμης, δηλαδή 10 παραπάνω ερωτήσεις από αυτές που απάντησαν σωστά πριν από τη διέγερση.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτά δεν είχαν διάρκεια, καθώς όταν μια εβδομάδα μετά οι ερευνητές εξέτασαν τους ηλικιωμένους, η βελτίωση που παρατηρήθηκε στη μνήμη είχε εξανεμιστεί. Είναι πιθανό ότι με τη ηλεκτρομαγνητική διέγερση για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή την αλλαγή της με κάποιο τρόπο, η βελτίωση της μνήμης θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

«Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη συσκευή είναι πολύ ακριβή και δεν επιτρέπει περαιτέρω δοκιμές στον τομέα αυτό, αλλά η χρήση της για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχει ήδη δημιουργήσει ένα μοντέλο κατά το οποίο οι ασθενείς έρχονται καθημερινά για θεραπευτική διέγερση», σημείωσε καταληκτικά ο Δρ. Voss