Μία απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανής υποτροπής του καρκίνου του μαστού δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με μια απεικονιστική εξέταση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο.

Σε μία μικρή έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου οι ερευνητές έδειξαν πως η εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει το 89% των υποτροπών κατά μέσο όρο 8,9 μηνών ταχύτερα από τις απεικονιστικές τεχνικές.

Στη  μελέτη, 49 ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο είχαν πρόσφατα ολοκληρώσει θεραπεία που περιλάμβανε χειρουργείο και ενισχυτική χημειοθεραπεία.

Η μελέτη περιλάμβανε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα υποκατηγοριών του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων του θετικού HER2, τριπλά αρνητικού και θετικού υποδοχέα ορμονών. Οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος κάθε έξι μήνες για περίπου τέσσερα χρόνια από κάθε ασθενή και τα αποτελέσματα συσχετίζονταν με ακτινογραφικά και κλινικά αποτελέσματα.

Η εν λόγω εξέταση αίματος χρησιμοποιεί την εκτίμηση μίας μοριακής υπολειμματικής νόσου για να εντοπίσει ακόμη και ίχνη από το μεταλλαγμένο DNA που απελευθερώνεται από τους όγκους, επιτρέποντας την ταχεία ανίχνευση της υποτροπής.

Η καθηγήτρια Jacqui Shaw δήλωσε πως: «Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα τόσο εξειδικευμένα κλινικά τεστ που θα παρακολουθούν τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού μετά την πρώτη θεραπεία τους. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι είναι πιθανή η παρακολούθηση των ασθενών με μία απλή εξέταση αίματος, και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία κομβικής σημασίας ευκαιρία για ταχύτερη θεραπεία συγκριτικά με άλλες υφιστάμενες εξετάσεις».

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η παρακολούθηση του πότε ο καρκίνος του μαστού θα υποτροπιάσει σε κάποιες ασθενείς είναι ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης. Το DNA που απελευθερώνεται από τον όγκο είναι μία προειδοποιητική και υποσχόμενη μέθοδος, ωστόσο χρειάζεται επικύρωση. Περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών», δήλωσε ο Δρ. David Crosby, στέλεχος του Βρετανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο.