Όλοι όσοι προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα, γνωρίζουν πόσο βασανιστική είναι αυτή η ξαφνική επιθυμία για ένα τσιγάρο, όταν η στέρηση της νικοτίνης «χτυπάει κόκκινο».

Αν είστε μεταξύ αυτών που σας κυβερνά η ακατανίκητη επιθυμία για τσιγάρο, μην καταφύγετε σε τσίχλες ή επιθέματα νικοτίνης.

Αμερικανοί ερευνητές σας προτείνουν κάτι εναλλακτικό αλλά αποτελεσματικό: μυρίστε ένα άρωμα που σας προκαλεί αίσθημα ευχαρίστησης και θα μειωθεί η επιθυμία σας για κάπνισμα.

Κι ενώ η λύση αυτή μπορεί να έχει μεσοπρόθεσμο αποτελέσματα, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας στο Journal of Abnormal Psychology.

«Παρά τα απογοητευτικά ποσοστά υποτροπής των καπνιστών, ελάχιστες στρατηγικές έχουν ως στόχο την ανακούφιση του καπνιστή από την ακατανίκητη επιθυμία για ένα τσιγάρο. Χρησιμοποιώντας όμως ευχάριστες μυρωδιές για να αποσπάσουμε την προσοχή του καπνιστή ανοίγουμε νέους δρόμους στην καταπολέμηση της επιθυμίας για τσιγάρο», εξηγεί ο Δρ. Michael Sayette, από το Πανεπιστήμιο του Πιτσμπουργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Κι ενώ την Ελλάδα μπορεί να την ακολουθεί η κακή φήμη της χώρας που δεν εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο, ωστόσο έχει σημειώσει αλματώδη μείωση του αριθμού των καπνιστών της τα τελευταία χρόνια: το 16,3 % του πληθυσμού δήλωνε το 2017 ότι καπνίζει συστηματικά έναντι του 30,5 % που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το 2012.

Και είναι φυσικά πολλοί περισσότεροι όσοι δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα και άλλοι τόσοι που έχουν κάνει σχετική προσπάθεια, αλλά τελικά εγκαταλείπουν τη μάχη νικημένοι από την επιθυμία για νικοτίνη.

Υπάρχουν βέβαια υποκατάστατα νικοτίνης, όπως τσίχλες, επιθέματα και άλλα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, αλλά για την οριστική διακοπή του καπνίσματος χρειάζονται αποτελεσματικότερες στρατηγικές.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από 232 καπνιστές, 18-55 ετών, που δεν προσπαθούσαν να διακόψουν το κάπνισμα και δεν χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές μεθόδους λήψης νικοτίνης, όπως τσίχλες ή άτμισμα, να μην καπνίσουν για οκτώ ώρες και να έχουν μαζί τους ένα πακέτο από τα τσιγάρα που κάπνιζαν καθώς και ένα πακέτο από πιο light τσιγάρα.

Μόλις οι εθελοντές έφτασαν στο εργαστήριο και αφού είχε προηγηθεί η οκτάωρη στέρηση τσιγάρου, οι ερευνητές τους έβαλαν να μυρίσουν και να βαθμολογήσουν διάφορες οσμές που γενικά θεωρούνταν ευχάριστες (π.χ. σοκολάτα, μήλο, λεμόνι, βανίλια, δυόσμος) καθώς και μια δυσάρεστη, επίσης το καπνό από τη μάρκα που κάπνιζαν και κάτι άοσμο. Εν συνεχεία τους ζήτησαν να ανάψουν ένα light τσιγάρο και να το κρατήσουν στα χέρια τους αλλά όχι να το καπνίσουν. Μετά από δέκα δευτερόλεπτα, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν προφορικά την επιθυμία τους για τσιγάρο σε μια κλίμακα από το 1 έως το 100, πριν σβήσουν το τσιγάρο που κρατούσαν σε ένα τασάκι.

Έπειτα οι εθελοντές άνοιξαν ένα δοχείο που είτε περιείχε μια μυρωδιά που είχαν χαρακτηρίσει ως ευχάριστη, τη μυρωδιά του καπνού ή καμιά οσμή απολύτως και τους ζητήθηκε να μυρίσουν πριν αξιολογήσουν και πάλι την επιθυμία τους για τσιγάρο. Συνέχισαν να μυρίζουν το δοχείο για τα επόμενα πέντε λεπτά και βαθμολογούσαν την επιθυμία για τσιγάρο ανά 60 δευτερόλεπτα.

Το μέσο σκορ επιθυμίας για κάπνισμα μετά από ένα τσιγάρο ήταν 82,13. Ανεξάρτητα τι είχαν μυρίσει οι εθελοντές, όλο είχαν μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα μετά από το άνοιγμα του δοχείου αλλά το μέσο σκορ επιθυμίας όσων είχαν μυρίσει κάτι ευχάριστο είχε πέσει σημαντικά, στο 19,3 συγκριτικά με όσους είχαν μυρίσει καπνό (11,7) ή τίποτα (11,2).

Οι ερευνητές δεν εντυπωσιάστηκαν από τα αποτελέσματα καθώς αυτά επιβεβαίωσαν αυτά μιας μικρότερης μελέτης που είχαν κάνει και πάλι με επικεφαλής τον Δρ. Δρ. Michael Sayette.

Ο Δρ. Sayette εξηγεί ότι εν μέρει η μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο μπορεί να αποδοθεί στα ευχάριστα αρώματα που αποσπούσαν την προσοχή των καπνιστών από το τσιγάρο και το ότι συνέδεαν αυτές τις μυρωδιές με ευχάριστες εμπειρίες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα ένα ρόφημα σοκολάτας με την ζεστασιά του οικογενειακού περιβάλλοντος.