Την ώρα που παγκοσμίως τα καρδιακά μοσχεύματα είναι δυσεύρετα και χιλιάδες πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών παρουσιάζει στο Advanced Science την πρώτη τρισδιάστατη τεχνητή καρδιά, που έχει δομηθεί από ανθρώπινο ιστό και αγγεία.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρουσίασε την τρισδιάτατη καρδιά χαρακτηρίζοντάς την ως «μείζονα ιατρική καινοτομία» που ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων σώματος.

Κι ενώ το επίτευγμα αυτό παραμένει μακριά από την πρακτική εφαρμογή του σε ανθρώπους, οι ερευνητές υπόσχονται ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα μπορούν να παράγουν καρδιές κατάλληλες για μεταμόσχευση σε ανθρώπους αλλά και καρδιακά τμήματα για την ανάπλαση τραυματισμένων ή ελαττωματικών καρδιακών δομών.

Η τεχνητή τρισδιάστατη καρδιά που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έχει το μέγεθος ενός κερασιού περίπου, δηλαδή όσο και το μέγεθος της καρδιάς ενός κουνελιού.

«Είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνουμε να δομήσουμε και να τυπώσουμε μια πλήρη καρδιά, γεμάτη κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και κοιλίες», υπογραμμίζει ο Δρ. Tal Dvir, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

«Και στο παρελθόν άλλοι συνάδελφοί μας έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια τρισδιάστατη δομή καρδιάς αλλά όχι με κύτταρα ή αιμοφόρα αγγεία», συμπληρώνει.

Αλλά σπεύδει επίσης να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να λυθούν αρκετά βασικά ζητήματα μέχρι να μπορέσει η επιστημονική του ομάδα να προσφέρει πλήρως λειτουργικές τρισδιάστατες καρδιές για ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Dvir τώρα η επιστημονική ομάδα έχει επικεντρωθεί στο πως θα «διδάξει» τις εκτυπωμένες καρδιές να συμπεριφέρονται όπως οι φυσιολογικές. Τα κύτταρα μπορούν μεν να κάνουν συσπάσεις αλλά δεν έχουν ακόμα την ικανότητα της άντλησης αίματος. Όταν καταστεί αυτό εφικτό, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση σε πειραματόζωα «αν όλα πάνε καλά σε έναν περίπου χρόνο», σύμφωνα με τον Δρ. Dvir.

«Μπορεί σε δέκα χρόνια να υπάρχουν εκτυπωτές οργάνων σώματος σε νοσοκομεία και οι διαδικασίες αυτές να είναι διαδικασίες ρουτίνας», σχολιάζει. Αλλά προσθέτει επίσης ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα εξοικείωση με πιο απλά όργανα.

Σε κάθε περίπτωση το επίτευγμα των Ισραηλινών ερευνητών θεωρείται πραγματικά μεγάλη πρόοδος και κατέστη εφικτό αφού μπόρεσαν να κάνουν βιοψία σε λιπώδη ιστό που είχαν συλλέξει από ασθενείς για να το χρησιμοποιήσουν ως «μελάνη» για την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Επίσης είχαν συλλεχθεί και στοχευμένες καρδιακές δεσμίδες ιστού για τη δόμηση της καρδιάς ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Κι ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι σημαντικά, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν τα κύτταρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τόσο ώστε να δομηθεί μια καρδιά στο μέγεθος της ανθρώπινης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι επίσης περιορισμένοι ως προς την ευκρίνεια τους και θα πρέπει κι αυτό να βελτιωθεί ώστε να τυπωθούν σωστά όλα τα μικρά αγγεία της ανθρώπινης καρδιάς.