Την πρώτη ημέρα της εκστρατείας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξαν αναφορές για δύο περιστατικά αναφυλαξίας –μιας σοβαρής και δυνητικά απειλητικής για την ζωή αλλεργικής αντίδρασης- εντός λίγων λεπτών από τη χορήγηση του εμβολίου mRNA της Pfizer/BioNTech καθώς και μιας τρίτης περίπτωσης αλλεργικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της οποίας δεν απαιτήθηκε αδρεναλίνη (επινεφρίνη). Στην εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, αναφέρθηκαν και άλλα ύποπτα για αναφυλαξία περιστατικά μετά από τον εμβολιασμό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι επρόκειτο για ανησυχητικές ενδείξεις, καθώς η αναφυλαξία στα εμβόλια είναι σπάνια – μια περίπτωση ανά εκατομμύριο δόσεις – και ως εκ τούτου ενδέχεται να βλάψει την εμπιστοσύνη του κοινού  στον εμβολιασμό.

Σε αναφορά τους που δημοσιεύθηκε στο Clinical & Experimental Allergy επιβεβαιώνεται ότι η αλλεργία σε ένα συστατικό που λέγεται πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) είναι η αιτία της αναφυλαξίας στο εμβόλιο, δεδομένου πάντα ότι εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου έχουν χορηγηθεί με ασφάλεια.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στην PEG είναι πολλοί λίγοι και παρέχουν καθοδήγηση για τον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο.

Σημεώνεται ότι οι PEG χρησιμοποιούνται ευρέως ως φαρμακευτικό προϊόν στη βιομηχανία και  χρησιμεύουν ως δραστικά συστατικά καθαρτικών και παρασκευασμάτων του εντέρου. Ακόμα πιο συχνά, οι PEG χρησιμοποιούνται ως έκδοχα και βρίσκονται σε χάπια, σε παρεντερικά υγρά, λιπαντικά, gel υπερήχων, βάσεις αλοιφών, υπόθετα κτλ. Στη βιομηχανία καλλυντικών και αρωμάτων, οι PEG είναι ευρέως διαδεδομένες σε αλοιφές, κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν, σκευάσματα για μαλλιά, βαφές μαλλιών, κραγιόν, κρέμες ξυρίσματος και από του στόματος προϊόντα υγιεινής.

«Η προκαταρκτική αυτή αναφορά επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την πολυαιθυλενογλυκόλη ως αιτία της αναφυλαξίας στο εμβόλιο. Τόσο η αναφυλακτική αντίδραση στο εμβόλιο για την COVID-19 όσο και η αλλεργία στην PEG είναι πολύ σπάνια, επομένως η απόδειξη ότι το συστατικό αυτό είναι η αιτία ενός περιστατικού αναφυλαξίας στο εμβόλιο είναι σημαντική. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό και να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η αλλεργία στο PEG είναι σπάνια και ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό παραμένουν ασφαλή», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ομάδα αίματος: Τελικά πόσο επηρεάζει τη βαρύτητα της νόσου

Κορωνοϊός: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού

Κορωνοϊός – Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Ισχυρή προστασία σε ηλικιωμένους άνω των 80 που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις