Αν και η πρόοδος της Ιατρικής μεταμορφώνει καθημερινά τα Συστήματα Υγείας προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις στους ασθενείς που αναζητούν θεραπεία, δυστυχώς λίγοι είναι τελικά εκείνοι που επωφελούνται από την Εξατομικευμένη Ιατρική Φροντίδα, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Roche στις 25 Φεβρουαρίου.

Τι είναι η Εξατομικευμένη Ιατρική Φροντίδα
Η εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα είναι μια ολιστική προσέγγιση που ξεκινά από την Έρευνα και Ανάπτυξη και φτάνει έως την παροχή εξατομικευμένων θεραπευτικών λύσεων στον ασθενή. Δηλαδή, αντί ενός γενικού θεραπευτικού μοντέλου έχουμε πια τη δυνατότητα για κάθε ασθενή να δημιουργούμε ένα πρόγραμμα φροντίδας που εστιάζει απολύτως στις ανάγκες του με στόχο την ίαση.

Κι ενώ επί χρόνια η Εξατομικευμένη Ιατρική είχε εστιάσει αυστηρά σε διαγνωστικές εξετάσεις που εντόπιζαν βιοδείκτες και εν συνεχεία βάσει αυτών επιλέγονταν η θεραπεία, σήμερα ξεκινά από την πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση και φτάνει μέχρι τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής και την αποθεραπεία του πάσχοντα.

Γονιδιωματική και Ογκολογία
Η εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα έχει βρει ευρεία εφαρμογή στον τομέα της Ογκολογίας, όπου η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος και του ρόλου που παίζουν συγκεκριμένα γονίδια στην ογκογένεση, έχει πλέον οδηγήσει σε μοριακά εστιασμένες θεραπείες αντί των κλασσικών χημειοθεραπευτικών και ακτινοθεραπευτικών σχημάτων που χορηγούνταν κάποτε στους ασθενείς.

Η Roche πρωτοπόρος στον τομέα της Ογκολογίας, μέσω της συνεργασίας της με την αμερικανική εταιρεία Foundation Medicine από το 2018, έχει επενδύσει στην Ιατρική Ακριβείας και την εξατομικευμένη υγειονομική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών.

Μέσω λοιπόν του Ολοκληρωμένου Γονιδιωματικού Προφίλ (CGP) δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να προσδιορίσουν το βέλτιστο δυνατό προφίλ φροντίδας για κάθε ογκολογικό ασθενή, επιλέγοντας φυσικά την κατάλληλη θεραπεία.

Το CGP έχει την ικανότητα μέσω μιας λεπτομερούς χαρτογράφησης ογκογονιδίων του ανθρώπινου γονιδιώματος να εντοπίζει τους ασθενείς εκείνους που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από στοχευμένες θεραπείες.

Ωστόσο όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης της Roche, η Cindy Perettie, CEO της Foundation Medicine «στις Ηνωμένες Πολιτείες η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο δεν έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό έλεγχο» και φυσικά η διενέργεια γονιδιωματικού προφίλ ποικίλλει πολύ ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την κυρία Perettie, η μη αποζημίωση της ανάλυσης γονιδιωματικού προφίλ από τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και η έλλειψη κατανόησης της αξία του υγειονομικού αυτού ελέγχου, αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την καθολική εφαρμογή του CGP τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

«Η φροντίδα υγείας, όμως, που βασίζεται στην ανάλυση του γονιδιωματικού προφίλ είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για περισσότερους ασθενείς», τόνισε η CEO της Foundation Medicine.

Παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα
Στη Roche, η εξατομικευμένη υγειονομική φροντίδα αποτελεί βασικό τομέα στρατηγικής ανάπτυξης και μάλιστα με έμφαση στη μείωση της πολυπλοκότητας και του κόστους.

Όπως ανέφερε ο Pravene Nath, Επικεφαλής Εξατομικευμένης Φροντίδας Υγείας και Στρατηγικής Ψηφιακής Υγείας της Roche «όραμα μας είναι να παρέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς οφέλη με όσο δυνατόν χαμηλότερο κόστος για την κοινωνία».

Μέσω των ψηφιακών λύσεων που έχει δημιουργήσει η Roche, εστιάζει στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων ψηφιακών βιοδεικτών που μειώνουν τη διάρκεια και το κόστος των κλινικών μελετών και βελτιώνουν τη φροντίδα υγείας μέσω ψηφιακών εργαλείων που βοηθούν στην στοχευμένη χρονικά ιατρική παρέμβαση μειώνοντας το κόστος για το Σύστημα Υγείας.