Το «νέος στην καρδιά» είναι μια συνήθης έκφραση αλλά κρύβει και επιστημονικό υπόβαθρο.

Οι ερευνητές του University College London υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία ζουν και περισσότερο.

Οι μελετητές αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 6.500 άτομα με έμφαση στη βιολογική τους ηλικία αλλά και στο πόσο ετών αισθάνονταν οι ίδιοι, ως αντανάκλαση της κατάστασης της υγείας τους, σωματικής και ψυχικής.

Στην αρχή της μελέτης, το 70% των ερωτηθέντων είχαν απαντήσει ότι αισθανόταν τουλάχιστον τρία χρόνια νεότεροι από την χρονολογική τους ηλικία. Ο μέσος όρος ένιωθε εννέα χρόνια νεότερος. Το 25% των ερωτηθέντων απάντησε πως ένιωθε ακριβώς όσο χρονών ήταν, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως ένιωθε μεγαλύτερο από τη βιολογική ηλικία του.

Οκτώ χρόνια αργότερα οι ερευνητές εξέτασαν το ποσοστό θνησιμότητας των ερωτηθέντων και παρατήρησαν πως μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου είχαν οι άνθρωποι που ένιωθαν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους. Το 25% από όσους είχαν δηλώσει ότι ένιωθαν μεγαλύτεροι είχε αποβιώσει σε αντίθεση με το 18% όσων ένιωθαν τόσων ετών όσων πραγματικά ήταν. Από όσους ένιωθαν νεότεροι από την ηλικία τους το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόλις 14%.

Οι επιστήμονες λένε πως ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετηθεί μια νεανική νοοτροπία ακόμα και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας καταφέρνοντας έτσι να κρατηθούν νέοι και να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να είναι ακόμα πιο υγιείς.