Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Scripps Research που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications ισχυρίζονται ότι βρήκαν έναν τρόπο να αναστρέψουν την εξάρτηση από το αλκοόλ, στοχεύοντας συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου με ακτίνες λέιζερ.

«Εμφυτεύσαμε οπτικές ίνες βαθιά μέσα στον εγκέφαλο των τρωκτικών και ενεργοποιήσαμε ένα λέιζερ που αναστέλλει αυτούς ειδικά τους νευρώνες, έτσι ώστε να μειώσουμε δραματικά τόσο την κατανάλωση αλκοόλ όσο και τα σωματικά συμπτώματα της στέρησης. Το συναρπαστικό που προκύπτει από αυτά τα ευρήματα είναι ότι βρεθήκαμε σε θέση να ελέγξουμε την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ σε σοβαρά εξαρτώμενα ποντίκια, απλώς και μόνο με το γύρισμα ενός διακόπτη», δήλωσε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Scripps Research, Olivier George.

Αν και οι ερευνητές έχουν πολλές ελπίδες για το μέλλον της εργασίας τους, προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν δεκαετίες έως ότου η τεχνολογία να είναι έτοιμη να δοκιμαστεί τους ανθρώπους.

«Προς το παρόν, καλό θα είναι να μην υπάρξει ενθουσιασμός για το ότι μια νέα θεραπεία που έχει έρθει απευθείας από την έρευνα μπορεί να εφαρμοστεί στους ανθρώπους. Αυτή η εργασία απαιτεί τη χρήση τεχνολογιών αιχμής που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στον άνθρωπο, οπότε μπορεί να χρειαστούν 15 έως 30 χρόνια για να δούμε αλκοολικούς με εμφυτεύματα εγκεφάλου που θα τους βοηθούν να ελέγξουν την επιθυμία τους», κατέληξε ο Δρ. George.