Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από καλή οργάνωση στη ζωή τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuroepidemiology.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 900 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, τα οποία βαθμολογήθηκαν για τη συνειδητότητά τους (την κατάσταση επίγνωσης) και συγκεκριμένα για τα στοιχεία του αυτοελέγχου και της καλής οργάνωσης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρακολούθησαν για οκτώ συνολικά χρόνια τους συμμετέχοντες, διαπιστώνοντας ότι όσοι είχαν καλύτερα επίπεδα συνειδητότητας στην αρχή της εν λόγω διαδικασίας, παρουσίαζαν 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια κατά τη διάρκεια της περιόδου της οκταετίας.

Σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο, μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι με υψηλή συνειδητότητα έχουν μεγαλύτερο νοητικό απόθεμα, έχουν δηλαδή υψηλότερα επίπεδα στην ικανότητα του εγκεφάλου τους να σχηματίζει νέες συνδέσεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, οι ειδικοί τονίζουν ότι μια εξέταση για τα επίπεδα συνειδητότητας ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.