Τα περιττά κιλά ευθύνονται για σχεδόν το 4% των καρκίνων σε όλο τον κόσμο και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, εξηγούν ότι από τη δεκαετία του 1970 αυξάνονται σταδιακά οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Παράλληλα, περίπου τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται με τα περιττά κιλά, ενώ η οικονομική επίπτωση των διαφόρων ασθενειών που έχουν σχέση με την παχυσαρκία, φθάνει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Περισσότεροι από 544.000 καρκίνοι το χρόνο (γύρω στο 4% των συνολικών καρκίνων διεθνώς) σχετίζονται με το πλεονάζον βάρος. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από κάτω του 1% σε μερικές φτωχές χώρες ως 8% σε μερικές πλούσιες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το 40% των ενηλίκων στη Γη (σχεδόν δύο δισεκατομμύρια) και περίπου το 20% των παιδιών ηλικίας πέντε έως 19 ετών (σχεδόν 350 εκατομμύρια) έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Τα περιττά κιλά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον 13 είδη καρκίνου.

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα -όχι όμως πάντα- με την παχυσαρκία του πληθυσμού μιας χώρας. Για κάθε αύξηση κατά 10.000 δολάρια του μέσου εθνικού εισοδήματος, αυξάνεται κατά 0,4 ο δείκτης μάζας σώματος των ενηλίκων. Υπάρχουν πάντως χώρες, ιδίως της ανατολικής Ασίας (όπως η Ιαπωνία και Νότια Κορέα), όπου, παρά την οικονομική ευημερία τους, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, κυρίως επειδή ακολουθούν παραδοσιακά πρότυπα διατροφής με χαμηλότερες θερμίδες. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες χαμηλότερου εισοδήματος (όπως η Αίγυπτος), όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι υψηλά.

Η αναχαίτιση της παχυσαρκίας αποτελεί προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως το 2025, κάτι που προς το παρόν φαντάζει απίθανο, καθώς θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών. Η βασική πρόκληση είναι να περιοριστεί η παραγωγή και η διαφήμιση ανθυγιεινών τροφών και ποτών, καθώς επίσης να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να ασκούνται σωματικά.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, πρέπει με σχετική νομοθεσία και αντικίνητρα (όπως φορολογικά) να απαγορευθούν τα τρανς λιπαρά και να μειωθεί η χρήση και κατανάλωσης ζάχαρης, να ενισχυθεί με κίνητρα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων φαγητού, να δημιουργηθούν περισσότεροι ανοικτοί και κλειστοί χώροι άθλησης, να ενθαρρυνθεί η ευρεία χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου και του περπατήματος κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ