Περισσότερες από μία εγκυμοσύνες έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Columbia που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute αποκαλύπτει ότι αυτός ο συσχετισμός ισχύει και για τις γυναίκες που φέρουν γονιδιακές μεταλλάξεις εξαιτίας των οποίων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές εστίασαν σε γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 εξαιτίας των οποίων αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Συγκρινόμενες με τις γυναίκες που έφεραν τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 και οι οποίες είχαν μια τελειόμηνη κύηση, εκείνες με δύο κυήσεις είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σύμφωνα με την έρευνα. Οι τρεις κυήσεις συνδέθηκαν με μείωση κατά 30% των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ οι τέσσερις ή περισσότερες κυήσεις συσχετίστηκαν με μείωση κατά 50% του σχετικού κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά όμως τις γυναίκες με γονιδιακή μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2 η εικόνα ήταν πιο δυσοίωνη. Μία ή περισσότερες κυήσεις αύξαναν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ο οποίος μειωνόταν μετά από τουλάχιστον τέσσερις κυήσεις.

«Το μοτίβο του κινδύνου για τις γυναίκες με μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2 είναι διαφορετικό» επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Mary Beth Terry από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia.

Για την τρέχουσα έρευνα αξιολογήθηκαν τα ιατρικά στοιχεία περισσότερων από 8,000 γυναικών με μεταλλάξεις στο BRCA1 και 5,100 γυναικών με μεταλλάξεις στο BRCA2.

Η μεγαλύτερη διάρκεια του θηλασμού συνδέθηκε επίσης με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες με μεταλλάξεις στο BRCA1 σύμφωνα με την έρευνα.

Για τις μεταλλάξεις του BRCA2 οι γυναίκες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσου όταν ήταν μεγαλύτερης ηλικίας την εποχή της πρώτης τους κύησης συγκριτικά με την απόκτηση παιδιών σε νεαρότερη ηλικία. Οι γυναίκες με μεταλλάξεις του BRCA1 που έγιναν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία δεν φάνηκε να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσου σε σύγκριση με τις νεαρότερες σε ηλικία γυναίκες.

Μεταξύ των περιορισμών της έρευνας είναι ότι δεν είχε εξαρχής σχεδιαστεί με σκοπό να εκτιμηθεί η ηλικία και ο αριθμός των κυήσεων στον κίνδυνο καρκίνου. Επίσης δεν ήταν γνωστό κατά πόσο οι γυναίκες είχαν υποβληθεί σε προληπτική ωοθηκεκτομή στην εμμηνόπαυση, όπως είπε ο Δρ. Banu Arun συνδιευθυντής του Κέντρου Έρευνας Γενετικής του Καρκίνου στο Αντικαρκινικό Κέντρο Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ενημερωθούν οι γυναίκες όσον αφορά τις επιλογές τους όσον αφορά τον αριθμό αλλά και τον χρόνο των κυήσεων.

Τα στοιχεία πάντως αποκαλύπτουν ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες με μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές καταδεικνύει ότι αυτές οι μεταλλάξεις συμπεριφέρονται διαφορετικά, ως εκ τούτου μάλλον είναι εσφαλμένη η τάση ομαδοποίησης και κοινής θεώρησής τους.