Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει πρόσφατη έρευνα σε όσους υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια ενόψει του επερχόμενου κύματος γρίπης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine αποτελεί την πρώτη έρευνα που διαπιστώνει σύνδεση της υπνικής άπνοιας και της νοσηλείας λόγω γρίπης για όσους δεν αντιμετωπίζουν τη διαταραχή του αναπνευστικού με συσκευή θετικής πίεσης (μάσκα) ώστε να παραμένουν οι αεραγωγοί ανοιχτοί.

Τα αποτελέσματα της αναδρομικής μελέτης έδειξαν ότι το 61% των ασθενών (17 από τους 28) που είτε δεν είχαν λάβει συνταγογράφηση για μάσκα είτε δεν συμμορφώθηκαν με αυτή τη θεραπεία νοσηλεύτηκαν με γρίπη, σε σύγκριση με το 24% των ασθενών (6 από 25) που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη θεραπεία. Στατιστικά, οι ασθενείς που δεν τηρούσαν την αγωγή με μάσκα θετικής πίεσης είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν εξαιτίας της γρίπης, παρά το μεγαλύτερο ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού στην ομάδα.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 53 ασθενών με υπνική άπνοια και διαγνωσμένη γρίπη μεταξύ 2016-2018. Οι 28 ασθενείς που δεν έδειξαν συμμόρφωση με τη θεραπεία με μάσκα είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη, και ήταν σε ποσοστό 54% άνδρες. Οι 25 ασθενείς που ακολούθησαν τη θεραπεία ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών, με τους άνδρες να αποτελούν το 52%. Ως συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας θετικής πίεσης ορίζεται η χρήση τουλάχιστον τεσσάρων ωρών κάθε βράδυ για το 70% τουλάχιστον του διαστήματος που μελετήθηκε.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 75% των μη συμμορφωμένων ασθενών είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, σε σύγκριση με το 56% των ασθενών που έκαναν σωστή χρήση της μάσκας. Αν και στατιστικά η διαφορά δεν είναι σημαντική, οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κακός ύπνος ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Δρ Glen Greenough, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock στο Λίβανο, η μελέτη ενισχύει τα επιστημονικά δεδομένα που ανάγουν τον ύπνο σε απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας.

Όπως τόνισε, «το αποτέλεσμα της μελέτης αναδεικνύει τη χρήση μάσκας που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ως σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης. Αυτό συνεπάγεται πως η θεραπεία της υπνικής άνοιας και, συνεπώς, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα με παράλληλη ανακούφιση για τα συστήματα υγείας, λόγω του περιορισμού περιπτώσεων νοσηλείας».

 

Διαβάστε επίσης

Γρίπη: Γιατί κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι από κάποιους άλλους

Εμφύτευση γλωσσικού βηματοδότη για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας

Να γιατί το ροχαλητό απειλεί την καρδιά και προκαλεί υπέρταση