Οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την εκδήλωση σοβαρής νόσου Covid-19, πιθανώς έχουν κληρονομηθεί από τα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Το γενετικό υπόβαθρο είναι ένας μόνο από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου να αρρωστήσει σοβαρά κάποιος λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η προχωρημένη ηλικία και το φύλο (άνδρας).

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει μια γονιδιακή περιοχή στο χρωμόσωμα 3, η οποία σχετίζεται με αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από λοίμωξη εξαιτίας του κορωνοϊού. Αναζητώντας την προέλευση αυτής της περιοχής, οι δύο ερευνητές, ο σουηδικής καταγωγής κορυφαίος Ευρωπαίος παλαιογενετιστής Σβάντε Πεέμπο, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, καθώς και ο δρ Ούγκο Ζέμπεργκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, ανέλυσαν αρχαία γονιδιώματα από Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές στο χρωμόσωμα 3 προέρχονται από μια μεγάλη ομάδα γονιδίων (απλότυπο), που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ στο σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens). Η εν λόγω γενετική ομάδα, η οποία σχετίζεται στενότερα με Νεάντερταλ ηλικίας 50.000 ετών από την Κροατία, είναι σήμερα παρούσα στο 16% των Ευρωπαίων και στο 50% των κατοίκων της Νότιας Ασίας.

Η μεγαλύτερη συχνότητα υπάρχει στο Μπαγκλαντές, όπου το 63% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει στο DNA του τουλάχιστον ένα αντίγραφο αυτού του νεαντερτάλειου γενετικού παράγοντα κινδύνου. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι γενικότερα η συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων εξηγεί εν μέρει τις διαφορές στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19 που παρατηρείται διεθνώς.