Με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος συσχετίζει τον πρόωρο και καθυστερημένο τοκετό νέα μελέτη υπό την Δρ Martina Persson του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, η οποία δημοσιεύεται στο PLOS Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού σε όλο το εύρος των εβδομάδων κύησης και εκτίμησαν ότι για τα παιδιά που γεννιούνται κατά την 22η έως 31η εβδομάδα κύησης, την 32 έως 36η και την 43η έως 44η, έναντι της 37ης έως 42ης εβδομάδας κύησης, ο κίνδυνος αυτισμού είναι αυξημένος κατά 2,31%,1,35% και 1,37%, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων για συνολικά 3.526.174 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1995 και του 2015. Μεταξύ των παιδιών ποσοστό 1,44% διαγνώστηκε με αυτισμό. Το 4,7% επί του συνόλου είχαν γεννηθεί πρόωρα.

Ο σχετικός κίνδυνος Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος αυξήθηκε για κάθε εβδομάδα κύησης από 40 προς 24 εβδομάδες (πρόωρος τοκετός) και από τις 40 μέχρι τις 44 εβδομάδες (καθυστερημένος τοκετός).

«Δεδομένης της άγνωστης αιτιολογίας του αυτισμού και των διά βίου συνεπειών της διαταραχής, είναι σημαντικό να εντοπιστούν ομάδες αυξημένου κινδύνου που σχετίζονται με έναν δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου» σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το κατά πόσον ο κίνδυνος αυτισμού σε περιπτώσεις καθυστερημένου τοκετού θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον τοκετό να πραγματοποιείται στις 40 εβδομάδες κύησης είναι κάτι το οποίο μένει να διερευνηθεί.

Διαβάστε ακόμη

Αυτισμός: Ένα απροσδόκητο μέσο που μειώνει το στρες γονέων και παιδιών

Αυτισμός και Διατροφικές Διαταραχές: Δείτε τι τα συνδέει

Αυτισμός: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία που ομαλοποιεί την κοινωνική συμπεριφορά