Πολλές γυναίκες με σοβαρές ημικρανίες δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια εγκυμοσύνη λόγω της ανησυχίας που τους προκαλούν αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Η ημικρανία αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας ειδικότερα τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, γι’αυτό και η εργασία που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings μελέτησε 607 γυναίκες από τις ΗΠΑ που έπασχαν από σοβαρές ημικρανίες.

Μία στις πέντε γυναίκες ανέφεραν πως αποφεύγουν την εγκυμοσύνη λόγω των ημικρανιών τους. Από αυτές, το 72,5% θεωρούσε ότι οι ημικρανίες θα επιδεινώνονταν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, το 68,3% πίστευε πως οι ημικρανίες θα καθιστούσαν δύσκολη την εγκυμοσύνη, ενώ το 82,6% θεωρούσε ότι λόγω της ημικρανίας θα ήταν δύσκολο να μεγαλώσουν ένα παιδί.

Οι γυναίκες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο η φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν για τις ημικρανίες να έβλαπτε την ανάπτυξη του παιδιού και ότι το μωρό θα κληρονομούσε τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ημικρανίας.

Οι γυναίκες που έπασχαν από ημικρανία σχετική με τον εμμηνοροϊκό τους κύκλο ήταν πιο πιθανό να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με εκείνες που δεν βίωναν τέτοιου είδους ημικρανίες.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι όσες απέφευγαν την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχουν ιστορικό κατάθλιψης, περισσότερες ημικρανίες στη διάρκεια του μήνα και μεγαλύτερη ανικανότητα λόγω της ημικρανίας κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Στο σημείο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν πως παρόλο που πολλές γυναίκες με ημικρανία δεν μένουν έγκυες λόγω της ανησυχίας τους σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, η έρευνα αυτή δείχνει ότι η ημικρανία βελτιώνεται έως και στο 75% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών με ημικρανίες μπορεί να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη λόγω αυτής της κατάστασης. Για να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, είναι σημαντικό οι γυναίκες αυτές να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για τη σχέση ανάμεσα στην ημικρανία και την εγκυμοσύνη», τονίζει σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Ryotaro Ishii, επιστήμονας στην Κλινική Mayo.

Διαβάστε επίσης

Η φωτοθεραπεία που μειώνει την ένταση και τη συχνότητα της ημικρανίας

Hμικρανία: Ένας στους δυο πάσχοντες νιώθει αβοήθητος

Εγκυμοσύνη: Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να πίνει η μαμά;