Νανοσωματίδια χιτοζάνης που αναπτύχθηκαν με βάση αιθέρια έλαια δενδρολίβανου και τζίντζερ παρουσίασαν υψηλή αντιμικροβιακή δράση έναντι του εξαιρετικά επικίνδυνου παθογόνου Klebsiella pneumoniae (κλεμπσιέλλα της πνευμονίας), βάσει έρευνας που υπογράφεται από την Δρ. Rania Abozahra και τους συναδέλφους της στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Νταμανχούρ της Αιγύπτου, και δημοσιεύεται στο The Open Microbiology Journal.

To βακτήριο Klebsiella pneumoniae (κλεμπσιέλλα της πνευμονίας) αποτελεί έναν εκ των κύριων παραγόντων έξαρσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και θανάτου των ασθενών, ιδίως όσων προσβάλλονται από παθογόνα που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική ουσία κολιστίνη.

Πολλά αιθέρια έλαια φυτών διαθέτουν αντιμικροβιακή δράση και έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών ως φυσικές πηγές καταπολέμησης πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, με την πρόσφατη πρόοδο που καταγράφεται στην επιστήμη της νανοτεχνολογίας να ανοίγει συναρπαστικούς ορίζοντες ως προς την αντιμετώπιση πολλών λοιμώξεων.

Η νέα έρευνα ήλθε να εξετάσει την πιθανή επίδραση σε μικρόβια και βιοφίλμ (βιομεβράνες) σωματιδίων νανομεγέθους με βάση αιθέρια έλαια δενδρολίβανου και τζίντζερ σε κλινικά δείγματα ανθεκτικών στην κολιστίνη στελεχών του παθογόνου κλεμπσιέλλα της πνευμονίας.

Η απομόνωση και η ταυτοποίηση 30 δειγμάτων Klebsiella pneumoniae από ασθενείς ακολουθήθηκε από έλεγχο ευαισθησίας στα αντιβιοτικά και ανίχνευση του βιοφίλμ του γονιδίου mrkD.

Η μέτρηση της επιδραστικότητας των αιθέριων ελαίων και των νανοσωματιδίων χιτοζάνης που αναπτύχθηκαν πραγματοποιήθηκε με προσδιορισμό της ελάχιστης ανασταλτικής συγκέντρωσης.

Ακολούθησε έλεγχος αναστολής βιοφίλμ και ποσοτικός μοριακός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για την έκφραση του γονιδίου mrkD στην παρουσία των συνθέσεων ελαίων και νανοσωματιδίων συγκριτικά με κλινικά δείγματα στα οποία δεν υπήρξε παρέμβαση.

Βάσει των ευρημάτων, οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις των ελαίων δενδρολίβανου και τζίντζερ καθορίστηκαν σε 1250 μg/ml, νανο-δομημένου λιπιδικού φορέα – δενδρολίβανο και νανο-δομημένου λιπιδικού φορέα – τζίντζερ σε 625 μg/ml, και νανοσωματιδίων χιτοζάνης με έλαια δενδρολίβανου και τζίντζερ σε 156 μg/ml.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, πλήρη (100%) αναστολή της έκφρασης του γονιδίου mrkD συγκριτικά με κλινικό δείγμα από Klebsiella pneumoniae που δεν είχε δεχθεί θεραπεία.