Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας κατά του Καρκίνου που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα από τις 19 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται να δημιουργεί περισσότερη ποικιλία στα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα), γεγονός που συνδέεται με την καλύτερη αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία (ανοσοθεραπεία) για τον επιθετικό καρκίνο του δέρματος.

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα υγιές και ποικίλο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση στις ανοσοθεραπείες για την αντιμετώπιση του μελανώματος, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι το πώς ορισμένες δίαιτες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το μικροβίωμα και να ενισχύσουν αυτή την απόκριση.

Για να δουν, λοιπόν, τι διαφορά μπορεί να κάνει η διατροφή, οι ερευνητές με επικεφαλής την Christine Spencer, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Parker για την Ανοσοθεραπεία του Καρκίνου στο Σαν Φρανσίσκο, συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από περισσότερους από 100 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μελάνωμα στο Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson στο Χιούστον. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δείγματα, οι ερευνητές αποσκοπούσαν να μάθουν ποιους τύπους βακτηρίων είχαν οι συμμετέχοντες στο εντερικό τους μικροβίωμα, καθώς και πόσα ήταν τα διαφορετικά βακτήρια μέσα σε αυτό.

Έτσι, συνέκριναν τα ευρήματά τους με μια προηγούμενη έρευνα για την ολοκληρωμένη διατροφή και τα συμπλήρωμα διατροφής, για να διαπιστώσουν ποιο είδος δίαιτας συνδεόταν με ένα πιο ισχυρό και πολυποίκιλο εντερικό μικροβίωμα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως – συσχετίστηκε με τους τύπους των βακτηρίων που είχαν ήδη συνδεθεί με την καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία με αντι-PD-1, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα ως επικίνδυνα κύτταρα που πρέπει να καταστραφούν.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη λάμβαναν συμπληρώματα προβιοτικών, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι η χρήση προβιοτικών συνδέθηκε στην ουσία με μικρότερη ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος, η οποία συνεπάγεται χαμηλότερη απόκριση στην ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα.

Η ομάδα της μελέτης εξέτασε, τέλος, μια ομάδα περίπου 50 ασθενών αναφορικά με τη διατροφή και το εντερικό τους μικροβίωμα και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ήταν περίπου πέντε φορές πιο πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία αντι-PD-1 από τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν πολλές φυτικές ίνες.

Πάντως, η Δρ. Spencer υποστήριξε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν οι γιατροί μπορέσουν να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή.