Έρευνες έχουν ήδη δείξει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυξημένο σωματικό βάρος και τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του νεφρού (ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα) στους ενηλίκους, αλλά παραμένει ακόμα ασαφές αν αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ήδη από την εφηβεία.

Προς απόδειξη αυτής της θεωρίας, ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη σε 238.788 Σουηδούς άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 18,5 έτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική στρατιωτική αξιολόγηση μεταξύ 1969 και 1976.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer παρακολούθησε τους συμμετέχοντες από την εφηβική ηλικία και για 37 χρόνια, με τους ερευνητές να παρατηρούν μια τάση για υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών στους συμμετέχοντες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος κατά την εφηβεία. Για κάθε μονάδα που αυξανόταν ο δείκτης μάζας σώματος, μάλιστα, υπήρξε ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 6% για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά. Σύμφωνα με τα τελικά ευρήματα της μελέτης, οι 266 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με αυτό το είδος καρκίνου αργότερα στη ζωή τους.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στην εφηβεία, συνδέονται σε μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα νεφρά μεταγενέστερα», δήλωσε η Δρ. Pernilla Sundqvist από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro στη Σουηδία, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Τα νέα δεδομένα που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, και του καρκίνου των νεφρών προσθέτουν περαιτέρω σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν την απαραίτητη εφαρμογή πρώιμων παρεμβάσεων στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων», κατέληξε η επικεφαλής ερευνήτρια.