Για τους καπνιστές που είναι καλοί στα μαθηματικά, η απόφαση να σταματήσουν το τσιγάρο είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι καπνιστές που είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ μαθηματικών ικανοτήτων ήταν πιο πιθανό από άλλους να πουν ότι σκοπεύουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ο λόγος; Θυμούνταν καλύτερα αριθμούς που σχετίζονταν με τους κινδύνους του καπνίσματος, πράγμα το οποίο τους οδηγούσε σε μεγαλύτερη αντίληψη του κινδύνου που ενέχει το κάπνισμα και άρα μεγαλύτερη θέληση να διακόψουν.

«Οι άνθρωποι που είχαν καλύτερες ικανότητες στα μαθηματικά θυμούνταν περισσότερους από τους τρομακτικούς αριθμούς που τους δώσαμε και αφορούσαν στους κινδύνους του καπνίσματος, πράγμα που τελικά έκανε τη διαφορά», αναφέρει η Brittany Shoots-Reinhard, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Τα αποτελέσματα ενδεχομένως να εξηγούν γιατί πολλές μελέτες βρίσκουν ότι οι καπνιστές με καλύτερη μόρφωση είναι πιο πιθανό να διακόψουν με επιτυχία του κάπνισμα», προσθέτει Δρ. Shoots-Reinhard, η μελέτη της οποίας είναι μία από τις ελάχιστες που συνδέουν την ικανότητα στα μαθηματικά με το κάπνισμα.

Η έρευνα περιελάμβανε 696 ενήλικες καπνιστές, στους οποίους δόθηκε ένα σύντομο, τυποποιημένο τεστ αξιολόγησης της αριθμητικής κατά την έναρξη της συνεδρίας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρατηρήσουν οκτώ διαφορετικές προειδοποιητικές πινακίδες για το κάπνισμα, από τέσσερις φορές την κάθε μία, οι οποίες είχαν διάφορες εικόνες, από καρτούν μέχρι κατεστραμμένο πνεύμονα.

Κάθε πινακίδα περιελάμβανε, επίσης, ένα προειδοποιητικό κείμενο με μια ατάκα όπως «Το κάπνισμα σκοτώνει», μαζί με πληροφορίες για την πιθανότητα κινδύνου καπνιστών και μη καπνιστών. Για παράδειγμα, «το 75,4% των καπνιστών πεθαίνουν πριν τα 85, αντίθετα με το 53,7% των μη καπνιστών». Σε διάφορα σημεία της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη συναισθηματική τους αντίδραση σε κάθε πινακίδα, την αξιοπιστία αυτών και την προσωπική συσχέτιση με κάθε μία.

Είτε αμέσως μετά το πείραμα είτε έξι εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις σχεδιασμένες για να αναδειχθεί κατά πόσο θυμούνταν τις πληροφορίες κινδύνου που είχαν δει. Ακόμη, τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που στόχο είχαν να υπολογίσουν την αντίληψη του ύψους του κινδύνου που σχετίζεται με το κάπνισμα και να βαθμολογήσουν πόσο πιθανό θεωρούσαν ότι είναι να διακόψουν το κάπνισμα μέσα στις επόμενες 30 ημέρες ή το επόμενο έτος.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, πάνω από όλες τις επιδράσεις των εικόνων, οι συμμετέχοντες που βαθμολογήθηκαν υψηλότερα στα μαθηματικά έτειναν να έχουν καλύτερη μνήμη για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα, ακόμα και στα στατιστικά στοιχεία, πράγμα που συνδέθηκε με αυξημένη αντίληψη του κινδύνου και πρόθεση διακοπής.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι της υγείας θα πρέπει να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τις πληροφορίες κινδύνου στους καπνιστές. «Οι καπνιστές που δεν τα καταφέρνουν με τα μαθηματικά τείνουν να έχουν πολύ επιφανειακές γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει για την υγεία η συνήθειά τους. Αυτό που είδαμε είναι ότι οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν καλύτερα τους αριθμούς, καταλαβαίνουν περισσότερο και τους κινδύνους, γι’αυτό και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να το επικοινωνήσουμε και στους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή την ικανότητα», καταλήγει η Δρ. Shoots-Reinhard.

Διαβάστε επίσης

Κάπνισμα: Πιο εύκολο να το αρχίσεις αν νιώθεις μόνος, δείχνει νέα μελέτη

Κάπνισμα: Πόσο επικίνδυνο είναι ακόμη και μετά τη διακοπή του – Γιατί;

Κορωνοϊός: ΧΑΠ και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, δείχνει νέα μελέτη