Η πρώτη τράπεζα σπέρματος στον κόσμο με δότες άντρες που είναι φορείς του ιού HIV βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και ονομάζεται Sperm Positive.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την Guardian, είναι να καταπολεμήσει το στίγμα για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό.

Η τράπεζα σπέρματος Sperm Positive, η παρουσίαση της οποίας έγινε λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) έχει ήδη τρεις καταχωρισμένους δότες. Πρόκειται για άνδρες από διαφορετικές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, που είναι φορείς του HIV αλλά έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ποσότητα του ιού στο αίμα ενός ατόμου είναι τόσο χαμηλή, που δεν μπορεί να ανιχνευτεί με τυπικές μεθόδους.

«Παρόλο που το παραπάνω δεν σημαίνει ότι ο HIV έχει θεραπετεί, σημαίνει ότι η θεραπεία βαίνει καλώς και ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί, ούτε καν μέσω σεξ χωρίς προφυλακτικό ή μέσω της γέννας», διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα.

Ένας από τους δότες, ονόματι Damien Rule-Neal, διαγνώστηκε με HIV το 1999 και ξεκίνησε θεραπεία πριν από 18 χρόνια. Ο οροθετικός άνδρας πλέον έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Όπως δήλωσε, το ευρύ κοινό στη Νέα Ζηλανδία δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, ενώ ο ίδιος έχει βιώσει τις συνέπειες του κοινωνικού στίγματος του HIV, τόσο στην προσωπική όσο και στην εργασιακή του ζωή. «Έχω πολλούς φίλους που ζουν με τον HIV και έχουν αποκτήσει παιδιά. Η δυνατότητα να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους στην προσπάθειά τους [να γίνουν γονείς] είναι κάτι που μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, όμως θέλω επίσης να δείξω στον κόσμο ότι η ζωή δεν σταματά μετά τη διάγνωση, και να βοηθήσω στην καταπολέμηση του στίγματος», εξήγησε ο ίδιος.

Η διαδικτυακή τράπεζα σπέρματος έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ξεκαθαρίζει στους ενδιαφερόμενους ότι οι δότες είναι οροθετικά άτομα, εξηγώντας τους ότι λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία και επομένως δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Η πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των οργανισμών New Zealand Aids Foundation, Positive Women Inc και Body Positive, ελπίζει να βελτιώσει την ενημέρωση που έχουν οι Νεοζηλανδοί σχετικά με τη μετάδοση του HIV.

O Δρ. Mark Thomas, ιατρός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, επισημαίνει ότι η στάση του κοινού απέναντι στα άτομα που ζουν με τον ιό έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. «Το ευχάριστο είναι ότι, μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές ως προς την κατανόηση του HIV από τον κόσμο. Ωστόσο πολλοί οροθετικοί εξακολουθούν να υποφέρουν από το στίγμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μη συνεπή λήψη φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματική θεραπεία του ιού και να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσής του», εξηγεί ο επιστήμονας.

Πέρα από την ενημέρωση του κοινού, η online τράπεζα σπέρματος έχει ως στόχο να δώσει σε οροθετικά άτομα την ευκαιρία να δημιουργήσουν ζωή και να τους καταστήσει γνωστό ότι υπάρχουν υπηρεσίες γονιμότητας διαθέσιμες για αυτούς.

Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα σπέρματος Sperm Positive, δεν θα λειτουργεί ως κλινική γονιμότητας. Εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, θα φέρνει σε επαφή τους επίδοξους γονείς με τοπικές κλινικές γονιμότητας.