Η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ) έλαβε το χρυσό βραβείο για τη δημιουργία του Ελληνικού Μητρώου Καταγραφής Αγγειακών Παθήσεων στα Healthcare Business Awards.
Η Εταιρεία συμμετείχε στην κατηγορία «E-health: Ψηφιακές εφαρμογές υποστήριξης του επαγγελματία Υγείας».
Το βραβείο παρέλαβαν οι κ.κ. Ανδρέας Λάζαρης και Κωνσταντίνος Μουλακάκης.
Το Ελληνικό Μητρώο Καταγραφής Αγγειακών Παθήσεων (HEVAR) είναι μέλος του Vascunet, του πανευρωπαϊκού δικτύου μητρώων καταγραφής αγγειακών παθήσεων.
Στόχος της ΕΕΑΕΧ είναι στο Μητρώο να καταγράφεται συστηματικά το σύνολο των αγγειακών παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα, στα πρότυπα αντίστοιχων μητρώων που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως το VSQIP στο Ηνωμένο Βασίλειο, το VQI στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το Swedvasc στη Σουηδία, το GermanVasc στη Γερμανία και πολλά άλλα.
Η καταγραφή της σύγχρονης κλινικής πρακτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων σε εθνικό επίπεδο, είναι μια επιτακτική ανάγκη που σκοπό έχει την βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.
Πιο συγκεκριμένα η βάση αυτή δεδομένων θα συνεισφέρει ως εξής:
1. Θα καταγράφει τη σύγχρονη κλινική πρακτική όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων σε Εθνικό επίπεδο και θα παρέχει επιδημιολογικά και χρήσιµα στατιστικά στοιχεία.
2. Θα αποτιμά και θα συσχετίζει τα αποτελέσματα των διαφόρων τεχνικών και στρατηγικών αντιμετώπισης και θα αναλύει συνολικά τα δεδομένα, µε σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών µε αγγειακές παθήσεις.
3. Θα δίνει την δυνατότητα συσχέτισης και σύγκρισης µε την κλινική πρακτική, όπως αυτή εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.
4. Θα δίνει τη δυνατότητα για ανάλυση σε όρους ιατρικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής αποδοτικότητας, της συνολικής διαχείρισης της πάθησης.
5. Θα δίνει τη δυνατότητα για επεξεργασία των δεδομένων για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς µε στόχο την διεθνή προβολή της έρευνας και εκπαίδευσης στη χώρα µας.
6. Θα βοηθήσει την Εταιρεία µας στην ανάδειξη, προαγωγή και επιστημονική προώθηση της Ειδικότητας της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα στο Μητρώο συμμετέχουν 15 Κέντρα, 40 ειδικοί ιατροί και έχουν καταγραφεί 640 αγγειακές παρεμβάσεις.