Υψηλότερο κίνδυνο θανάτου διατρέχουν οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο τα Σαββατοκύριακα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal Open.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Warwick έκανε μια από τις μεγαλύτερες ανασκοπήσεις δεδομένων από ήδη δημοσιευμένες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε μη επείγουσες επεμβάσεις, όπως η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, είναι 70% πιο θανατηφόρες όταν γίνονται τα Σαββατοκύριακα, εν αντιθέσει με μια άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 640 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία, παγκοσμίως, που είχαν καταγραφεί σε 68 μελέτες από 11 χώρες, με έμφαση στη θνησιμότητα τα Σαββατοκύριακα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι επιλεκτικές εισαγωγές, δηλαδή κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού για επέμβαση, ήταν μοιραίες στο 70% των περιπτώσεων. Ενώ και οι επείγουσες εισαγωγές συντελούσαν σε 11% περισσότερους θανάτους τα Σαββατοκύριακα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για μαιευτικά περιστατικά επίσης συντελούσαν σε 6% αυξημένο κίνδυνο θανάτου τα Σαββατοκύριακα.

Σπεύδουν πάντως να σημειώσουν ότι αυτό δεν έχει κάνει με χαμηλότερη ποιότητα φροντίδας στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα. Αλλά, ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως οι ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις τα Σαββατοκύριακα είναι σε σοβαρότερη κατάσταση κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ασθενών τα Σαββατοκύριακα μπορεί να είναι απόρροια επιπλοκών που έχουν προκύψει έπειτα από αναπρογραμματισμό της επέμβασης.

Απ’ την άλλη, λένε ότι μπορεί να μην δίνεται προσοχή στις επιλεκτικές εισαγωγές τα Σαββατοκύριακα λόγω του φόρτου εργασίας που καλείται να ανταποκριθεί το μειωμένο προσωπικό τις μη εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.