Την τελευταία διετία οι Έλληνες έχουν αναγνωρίσει την αξία των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, με τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια να απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο αυτής της ζήτησης. Ενώ η σαφής προτίμηση προς τις ιδιωτικές δομές υγείας απορρέει και από το γεγονός ότι στελεχώνονται από εξειδικευμένους επιστήμονες και τελευταίας τεχνολογίας ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η Δρ. Μαρία ΤριανταφύλλουΙατρός-Ακτινοδιαγνώστρια -πρώην Επιμελήτρια Α’ Νοσοκομείου Männedorf της Ζυρίχης- εξηγεί στο ygeiamou.gr τη σημασία ενός ολοκληρωμένου διαγνωστικού κέντρου, όπως η Κοσμοϊατρική, για την πρόληψη αλλά και εύστοχη διάγνωση χρόνιων και οξέων παθήσεων που επηρεάζουν την υγεία μας.

Πόσα χρόνια μετράει η Κοσμοϊατρική στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων και ποιες αξίες είναι αυτές που σας έχουν κάνει να ξεχωρίσετε;

Η Κοσμοϊατρική ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 στην περιοχή των Πατησιών, στην Πλατεία Κολιάτσου. Στηριζόμενη στις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της, διακεκριμένου επιστήμονα και εν ενεργεία Ακτινολόγου Δρ. Δημήτριου Τριανταφύλλου, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή στη συνείδηση του κόσμου, τόσο για την ποιότητα της εξυπηρέτησης, όσο και για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Η φιλοσοφία της Κοσμοϊατρικής είναι ο σεβασμός και η υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση του κλινικού προβλήματος του εξεταζόμενου. Η επιστημονική ομάδα μας είναι επανδρωμένη με έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εξεταζόμενους. Παράλληλα, η συνεργασία μας και η επικοινωνία με τους παραπέμποντες ιατρούς συμβάλλει στην παροχή της βέλτιστης υπηρεσίας στον εξεταζόμενο.

Διαθέτετε τρεις υπερσύγχρονες Διαγνωστικές Μονάδες στο Κέντρο της Αθήνας, σε Πατήσια, Σεπόλια και Άνω Πατήσια. Από ποια ακριβώς τμήματα απαρτίζεται η Κοσμοϊατρική και ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται εκεί;

Και οι τρεις μονάδες μας είναι εξοπλισμένες με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτουν απεικονιστικά τμήματα ψηφιακού κλασικού ακτινολογικού μαστογράφου, ορθοπαντογράφου και CBCT αιματολογικό, μικροβιολογικό και μοριακό εργαστήριο, τμήματα υπερήχων, αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, καρδιολογικό τμήμα και Stress Echo, γαστρεντερολογικό τμήμα, ενώ στη μονάδα μας στα Άνω Πατήσια λειτουργεί και τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Παράλληλα, διενεργούμε μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων όπως Strain & Shear Wave Ελαστογραφία, μαγνητική αρθρογραφία και πολλές άλλες. Επιπλέον, στην εποχή που διανύουμε, διενεργούμε και διαγνωστικά τεστ COVID σε ξεχωριστούς χώρους στις μονάδες μας στα Άνω Πατήσια και στα Σεπόλια.

Ο εμπνευστής και ιδρυτής της Κοσμοϊατρικής, Δημήτριος Τριανταφύλλου ασκεί την ειδικότητα της Ιατρικής-Ακτινολογίας. Ποια η σημασία της Ιατρικής Απεικόνισης και της Ακτινολογίας για την Κοσμοϊατρική;

Κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της Κοσμοϊατρικής αποτέλεσε και αποτελεί η Απεικόνιση δεδομένης και της εξειδίκευσης του ιδρυτή της. Ξεκινώντας από την βαθιά επιστημονική κατάρτιση, την όρεξη και το μεράκι του κυρίου Τριανταφύλλου και προσεγγίζοντας τη λειτουργία των κέντρων μας πρωτίστως από την ιατρική οπτική, είμαστε πάντα σε αναζήτηση καινοτόμων πρακτικών και τεχνολογιών, οι οποίες αποτελούν σημαντικότατα εργαλεία στα χέρια μας, για την επίλυση ακόμα και των πιο δύσκολων περιστατικών. Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε στελεχώσει τα κέντρα μας με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι συνεργάτες μας διακατέχονται από μεγάλη όρεξη για ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω στις εξελίξεις στον χώρο της Ακτινολογίας και της Υγείας. Ο στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία, λαμβάνοντας υπόψιν τον κεντρικότατο ρόλο που έχει πλέον η Απεικόνιση στο διαγνωστικό κομμάτι όλων πλέον των ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου αιματολογικού, μικροβιολογικού και μοριακού Εργαστηρίου.

Με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ποιες τεχνικές χρησιμοποιείτε στην Κοσμοϊατρική για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού;

Υπερσύγχρονες μονάδες μαστού διαθέτουν και οι τρεις μονάδες μας, με δυνατότητα συνολικής διερεύνησης των προβλημάτων του μαστού. Διαθέτουμε ψηφιακό μαστογράφο με δυνατότητα τομοσύνθεσης, σύγχρονους υπερηχοτομογράφους με όλες τις δυνατότητες όπως 3D-4D, Strain & Shear Wave Ελαστογραφία, διενεργούμε μαγνητική τομογραφία μαστού σε μαγνητικούς τομογράφους 1,5 και 3,0 Tesla, υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες παρακεντήσεις μαστού. Στο άμεσο μέλλον η λειτουργία του Κέντρου Μαστού της Κοσμοϊατρικής θα εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο με την προσθήκη της Στερεοτακτικής Βιοψίας μαστού.

Ο τομέας της Ιατρικής Απεικόνισης καλπάζει ραγδαία και η Κοσμοϊατρική έχει συστήσει δύο νέα Τμήματα Μαγνητικής και Αξονικής Τομογραφίας αντίστοιχα. Ποια τα πλεονεκτήματα της εξέτασης Μαγνητικής και Αξονικής Τομογραφίας στην Κοσμοϊατρική;

Στην Κοσμοϊατρική ανανεώνουμε συνεχώς τον εξοπλισμό μας με τεχνολογία αιχμής. Καλύπτουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα εξετάσεων και στον Αξονικό και στο Μαγνητικό Τομογράφο. Με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτουμε αυξάνεται η ταχύτητα της εξέτασης και η άνεση του εξεταζομένου, μειώνεται η ακτινοβολία (Αξονικός Τομογράφος), αυξάνεται η ευαισθησία και η ειδικότητα των εξετάσεων.
Οι τεχνολόγοι μας είναι πολύ έμπειροι, δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση του ασθενούς και διαθέτουν τον χρόνο που απαιτείται, ούτως ώστε να αισθανθεί ο εξεταζόμενος ασφάλεια και άνεση και να πραγματοποιηθεί σωστά η εξέταση. Από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού, οι ιατροί συνεργάτες μας είναι εξειδικευμένοι και έμπειροι ακτινοδιαγνώστες, οι οποίοι έχουν μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό για το αντικείμενό τους και επιζητούν διαρκώς την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό και τον εξεταζόμενο. Βασικός στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του κάθε εξεταζόμενου και του προβλήματός του με ιδιαιτερότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα της εξυπηρέτησης.

Υπάρχουν τύποι διαγνωστικών ιατρικών εξετάσεων στους οποίους παρατηρήσατε αυξημένη ζήτηση τα χρόνια της κρίσης;

Ο κόσμος στράφηκε πολύ προς την ιδιωτική πρωτοβάθμια υγεία, κυρίως λόγω της άμεσης εξυπηρέτησης, της τεχνογνωσίας αλλά και του προηγμένου εξοπλισμού. Παράλληλα, έχει αυξηθεί η ζήτηση των προληπτικών εξετάσεων, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που πιθανόν υποδεικνύει μια στροφή των νέων ανθρώπων στο κομμάτι της πρόληψης. Σε γενικές γραμμές παρατηρήσαμε αύξηση σε όλη τη γκάμα των διαγνωστικών εξετάσεών μας, σε όλα τα πεδία.

Πώς εκτιμάτε το μέλλον των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων στην Ελλάδα αλλά και την εξέλιξη του χώρου της Υγείας γενικότερα;

Φαίνεται ότι τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα κληθούν να απορροφήσουν μεγάλο όγκο εξετάσεων. Βλέπουμε άλλωστε και την μεγάλη αύξηση του αριθμού τους. Η Ακτινολογία ως ειδικότητα αποκτά όλο και κεντρικότερο ρόλο στη διάγνωση του κλινικού προβλήματος και αυτό γίνεται και λόγω της ταχύτατης εξέλιξης των διαγνωστικών τεχνικών, οι οποίες πλέον δεν περιορίζονται μόνο στη μορφολογική απεικόνιση των παθολογιών και στην αιμάτωση αυτών, αλλά κάνουν χρήση και πολλών βιολογικών ιδιοτήτων τους, για να αυξήσουν την ειδικότητα και την εξειδίκευση. Στοχεύουμε και δουλεύουμε εντατικά ώστε να διατηρούμε την ποιότητα στις εξετάσεις μας και να αφιερώνουμε τον χρόνο που απαιτείται για τη σωστή και εξατομικευμένη διάγνωση, χωρίς να απειληθεί η ύπαρξή μας στον βωμό της μαζικής παραγωγής εξετάσεων και της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Μεγάλο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών εργαστηρίων αποτελεί το Clawback και Rebate στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ χωρίς ουσιαστική ποιοτική αξιολόγηση, γεγονός που καθιστά τον ανταγωνισμό άνισο και πιο δύσκολη την επιβίωση των ποιοτικά υγειών εργαστηριακών μονάδων.

Στην Κοσμοιατρική διατηρείτε Τμήμα Διαγνωστικών Εξετάσεων COVID-19. Ποιες εξετάσεις παρέχετε κατά της COVID-19 και τι άλλαξε στον τρόπο παροχής των Υπηρεσιών σας μετά την επέλαση της πανδημίας;

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός των μονάδων μας στα Σεπόλια και στα Άνω Πατήσια διενεργούνται τα διαγνωστικά τεστ (Rapid, PCR) της COVID-19 με αυστηρή τήρηση των προκαθορισμένων μέτρων ασφαλείας. Επιπλέον, τα τεστ αντισωμάτων και τεστ ευαισθητοποίησης βασεοφίλων διενεργούνται σε όλες τις μονάδες μας με μια απλή αιμοληψία.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας προτρέψαμε την έλευση εξεταζόμενων χωρίς συνοδούς και παράλληλα ενισχύσαμε το κομμάτι της τεχνολογίας, αυξάνοντας τις υπηρεσίες που διαχειριζόμαστε ηλεκτρονικά, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία ηλεκτρονικής φόρμας ραντεβού, ηλεκτρονικής αποστολής αποτελεσμάτων.

Η Κοσμοιατρική προσφέρει ως υπηρεσία και ιδιόκτητο ασθενοφόρο. Ποιες ανάγκες οδήγησαν στην απόφαση αυτή και ποιες άλλες διευκολύνσεις παρέχετε στους ασθενείς;

Η φιλοσοφία της Κοσμοϊατρικής, η οποία στηρίζεται στην αντίληψη πως ό,τι μας ζητηθεί ψάχνουμε άμεσα τρόπο για να το εξυπηρετήσουμε, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών μας οδήγησαν στην απόφαση της υπηρεσίας του ασθενοφόρου. Η συνεργασία μας με νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κατ’ αρχήν ανέδειξαν αυτήν την ανάγκη, ούτως ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες και ισότιμη πρόσβαση όλων των εξεταζόμενων. Επιπλέον παρέχουμε αιμοληψίες κατ’ οίκον εξυπηρετώντας τις ανάγκες ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ή δυσκολία μετακίνησης.