Εστίες υπερμετάδοσης «βλέπουν» οι επιστήμονες στις παρελάσεις και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφαση για παρουσία του κοινού.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς οι υγειονομικοί με τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές να τελεστούν με κάθε λαμπρότητα, αλλά επιμένουμε, το είπαμε όλοι οι επιστήμονες και στους υπουργούς που μας επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο, να γίνουν χωρίς θεατές. Να μην επιδιώξουμε τέλος Οκτωβρίου μια τέτοια υπερσυγκέντρωση. Σε τόσο ποσοστό ανεμβολίαστων θα ήταν εγκληματική» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο διευθυντής β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του, ο γιατρός διευκρίνισε πως δεν θα έχουμε έκρηξη, αλλά μια έξαρση της πανδημίας που δεν θα την αντέξει το σύστημα υγείας, καθώς όπως είπε, θα αποδιοργανωθεί. «Θα αναγκαστούμε σε εφιαλτικές επιλογές που τις ζήσαμε. Τι να επιλέξω, να πάρω τον νέο που είναι που πιο ελαφριά και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει ή να πάρω τον πιο ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες», είπε χαρακτηριστικά.

«Το λέμε με όλη την σημασία της λέξης στην κυβέρνηση, τώρα που βλέπουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιβαρύνονται, προς θεού, να ξανασκεφτούν τις παρελάσεις».

Εξήγησε πως το τελευταίο διάστημα σημειώνει μια πολύ σημαντική έξαρση η πανδημία, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Παπανικολάου να ανοίξει κι άλλες κλίνες της Εντατικής εις βάρος των άλλων νοσημάτων, ενώ είχε διαμορφωθεί μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των covid και non covid κλινών ΜΕΘ.

Στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, έχει προστεθεί με δωρεά από τις αρχές του χρόνου μια κινητή μονάδα που δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, καθώς είναι υπό προκήρυξη οι θέσεις, ωστόσο το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό προσπαθεί να την λειτουργεί, καθώς αυτή την στιγμή των σύνολο των κλινών ΜΕΘ, 30 κλίνες έχουν διατεθεί στην υπηρεσία του κορωνοϊού. «Δυστυχώς έχουμε προβλήματα στην διαχείριση των άλλων ασθενών. Δεν είμαστε στην αρχή του 2020, που μπορούσαμε να αναβάλουμε κάποια χειρουργεία. Τώρα δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Όλη η βόρεια Ελλάδα βράζει» επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος.

«Όταν πεθαίνει ένας νέος, είναι τεράστιο το πρόβλημα. Βλέπω μια χαλάρωση επικίνδυνη σε σχέση με τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μολύνονται και διασπείρουν τον ιό, γι’ αυτό και ανησυχούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας».