Αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) ζητώντας την ακύρωση των διατάξεων του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ ως παράνομες και αντισυνταγματικές.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕ αναφέρει πως «οι νομικές ενέργειες έγιναν για να προστατευθεί η βιωσιμότητα ολόκληρου του επαγγελματικού κλάδου, που απειλείται ευθέως από τις παράνομες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, καθώς – μέσω του νέου ΕΚΠΥ – ανοίγει σκανδαλωδώς ο δρόμος για τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών ειδικής αγωγής προς όφελος μεγάλων αλυσίδων και μονάδων υγείας».

Με την προσφυγή του στο ΣτΕ ο Σύλλογος ζητεί την ακύρωση των διατάξεων του νέου ΕΚΠΥ, που επιτρέπουν σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης, όπως τα Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων, να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας, πράξεις που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με σκοπό την παράκαμψη των ιδιωτών εργοθεραπευτών.

«Στην πρόσφατη τροποποίηση του ΕΚΠΥ αναγράφεται ότι: «στα ΚΑΑ ανοιχτής περίθαλψης δύνανται να διενεργούνται και μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες». Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτονται οι ιδιώτες εργοθεραπευτές και οι ασφαλισμένοι κατευθύνονται ξεκάθαρα προς τα ΚΑΑ, με τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σαν έμμεσος διαφημιστής τους» υποστηρίζει ο ΠΣΕ και ζητεί την ακύρωση των σχετικών διατάξεων.