Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που κλήθηκαν να αποφασίσουν το εύρος της «χαλάρωσης» των μέτρων του lockdown προκειμένου αυτό να γίνει πιο αποδοτικό, λαμβάνοντας υπ΄όψιν και την κόπωση των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησε να παραταθεί η κυκλοφορία των πολιτών ως τις 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο, αντί της ώρας 7 μ.μ. που ίσχυε τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνει σε ισχύ ο περιορισμός των μετακινήσεων αποκλειστικά εντός του δήμου κατοικίας.

Σε ο,τι αφορά τις εκκλησίες θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τμ, ενώ προβλέπεται να υποβάλλονται σε τεστ οι ιερείς, οι ψάλτες και οι νεωκόροι. Αυτά θα ισχύσουν για τις λειτουργίες κατά τους Χαιρετισμούς, την Κυριακή της Ορθοδοξίας και για την 25η Μαρτίου. Άλλες μέρες δεν θα λειτουργούν οι χώροι λατρείας.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους (που αναμένεται να ανοίξουν από τη Δευτέρα), τις επισκέψεις σε πάρκα και τη δραστηριότητα του ψαρέματος, οι ειδικοί εισηγούνται η μετακίνηση να επιτρέπεται εντός του δήμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να εισηγηθούν οι ειδικοί άνοιγμα των κομμωτηρίων από αύριο.

Εν μέσω εκατέρωθεν ενστάσεων οι επιστήμονες αναζήτησαν την χρυσή τομή προκειμένου να παραδώσουν στην κυβέρνηση την εισήγησή τους,  ώστε οι αποφάσεις να ανακοινωθούν σήμερα στις 18:30, αντί για τις 18.00 κατά τα ειωθότα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊού.

Εκτός από την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, τα ημερήσια κρούσματα και την κατάσταση στα νοσοκομεία, σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό και το πλαίσιο που θα τεθεί από αύριο σε ισχύ και θα αφορά στην αλλαγή των υφιστάμενων μέτρων του lockdown. Η ενημέρωση θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος ο οποίος θα αναφερθεί και στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, παρά τα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, υπάρχουν επιστήμονες που διατυπώνουν ενστάσεις φοβούμενοι πως η λεγόμενη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κόπωση των πολιτών θα θεωρηθεί από ορισμένους αφορμή για αύξηση των επαφών και κατ’ επέκταση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 αναφερόμενος στα σχέδια για χαλάρωση του lockdown έκανε λόγο για για κίνηση υψηλού ρίσκου. «Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη «στραβή», το σύστημα δεν ξέρω αν έχει δυνατότητες να αντέξει», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένει στην χρήση της ορολογίας περί «βαλβίδας αποσυμπίεσης» καθώς με περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ είναι κοινή παραδοχή πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία που θα οδηγήσει σε εφησυχασμό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη η οποία μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 είπε πως «δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία»«Άρα, μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων», σημείωσε η κυρία Πελώνη και τόνισε πως λαμβάνεται υπόψιν η κόπωση των πολιτών.

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν». Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα, την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε, «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες». Ανέφερε δε ότι η μέρα μεγαλώνει, αλλάζει ο καιρός, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, το πρωί της Παρασκευής υπήρξε «συμφωνία» μεταξύ της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνας Παγώνη και του καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι οποίοι μιλώντας στο MEGA σχολίασαν την αποδοτικότητα του lockdown. Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός, ενώ η κυρία Παγώνη ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως υπάρχει εύφορο έδαφος προκειμένου οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως για μερική «χαλάρωση» των μέτρων από αύριο κιόλας.

Ανάμεσα σε όσα είναι πιθανόν να εισηγηθούν σήμερα οι επιστήμονες είναι η διεύρυνση του ωραρίου για την κυκλοφορία των πολιτών και η εξίσωσή της τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Έτσι από αύριο είναι πιθανόν να η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 21:00 αντί για τις 19:00 που ίσχυε.

Αντίστοιχα, πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και επιστημόνων είναι και η κατάργηση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων καθώς έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο καταστρατήγησης του μέτρου το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί. Έτσι, η μετακίνηση των πολιτών για την άσκησή τους με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 θα μπορεί να γίνει και με το αυτοκίνητο στην οικεία περιφερειακή ενότητα και όχι μόνο εντός του δήμου.

Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι πιθανόν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων/ινστιτούτα αισθητικής να ανοίξουν τις πόρτες τους με αυστηρούς κανόνες, όπως την προϋπόθεση ραντεβού. Άλλωστε όπως έχει παρατηρηθεί οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες έστω κι αν δεν προβλέπεται, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα διάδοσης του ιού. Παράλληλα θα ανοίξουν για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου οδηγώντας τους έτσι στο να θέσουν ως στόχο την 4η Απριλίου.

Εάν και όποτε τελικά αυτό αποφασιστεί, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Παράλληλα αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Υποχρεωτικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί

Κορωνοϊος: Με εντατικούς ρυθμούς τα rapid test σε όλη την Αττική

Νορβηγική έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca: Η ισχυρή ανοσολογική αντίδραση ευθύνεται για τις θρομβώσεις