Αφιερωμένη στην φυματίωση είναι η 24η Μαρτίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την ημέρα όπου, το 1882, ο Δρ. Robert Koch ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο. Η ανακάλυψη αυτή άνοιξε το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.

Η φυματίωση παραμένει το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα στον κόσμο. Κάθε μέρα, σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, που μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Προκειμένου να εντατικοποιηθεί ο αγώνας κατά της φυματίωσης και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση του νοσήματος, οι αρχηγοί των κρατών συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και ανέλαβαν ισχυρές δεσμεύσεις για την εξάλειψη της φυματίωσης, στη διάρκεια της πρώτης υψηλού επιπέδου συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης – «Ήρθε η ώρα» – δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει «να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία,

Στόχοι της συντονισμένης δράσης είναι:

  • να κλιμακωθεί η πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία
  • να υπάρξει ανάληψη ευθυνών
  • να εξασφαλισθεί επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση και για την έρευνα
  • να προωθηθεί ο τερματισμός του στιγματισμού και των διακρίσεων
  • να προωθηθεί μια δίκαιη απάντηση στο πρόβλημα της φυματίωσης, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο και τη Σύμπραξη “Stop TB”, ξεκίνησε τη συλλογική πρωτοβουλία «Βρείτε. Θεραπεύστε. Όλους. #Εξαλείψτε τη φυματίωση», με στόχο την επιτάχυνση της απάντησης στη φυματίωση και την εξασφάλιση πρόσβασης στην περίθαλψη, σε συμφωνία με τη συνολική προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Καθολική Κάλυψη Υγείας.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις, τις πληγείσες κοινότητες, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από το σύνθημα «Βρείτε. Θεραπεύστε. Όλους. #Εξαλείψτε τη φυματίωση», για να εξασφαλισθεί ότι κανείς δεν μένει πίσω. Ήρθε η ώρα για δράση! Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε την φυματίωση.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης επαναλαμβάνει την ανάγκη εντατικοποίησης του ελέγχου για φυματίωση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, των φυλακισμένων, των τροφίμων ψυχιατρικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων.

Επισημαίνει ακόμα την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση, αλλά και ενίσχυση της υποψίας και ευαισθητοποίησης για τη διάγνωση της φυματίωσης, αξιόπιστη καταγραφή της επίπτωσης του νοσήματος στη χώρα μας, μέσω σύνδεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιφυματικών φαρμάκων με τη δήλωση των περιστατικών φυματίωσης, στελέχωση και λειτουργία αντιφυματικών ιατρείων και κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά.

Τέλος, η ΕΠΕ επαναδιατυπώνει την ανάγκη για άμεση πρόσβαση στη θεραπεία και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την φυματίωση.