Ολοκληρώνεται επιτυχώς ο τέταρτος κύκλος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή – Human Reproduction» του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με την απονομή των σχετικών τίτλων σπουδών στους 20 συμμετέχοντες, αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή του ΔΠΘ προέκυψε από την ενασχόληση του καθηγητή Φυσιολογίας Αναπαραγωγής – Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Νικόλαου Νικολέττου, με τη Γυναικολογία και τις Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και την έλλειψη μετεκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα.

Μέχρι και πριν την θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος, οι επαγγελματίες υγείας που επιθυμούσαν να εξειδικευθούν στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση αναγκάζονταν να φοιτούν σε ξένα πανεπιστήμια, παρά τη μακρά και επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας στην Αναπαραγωγική Ιατρική.

Ο κ. Νικολέττος λοιπόν σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες κύρους, και το κυριότερο, με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο που διδάσκουν, σχεδίασαν και από το 2014 υλοποιούν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή του ΔΠΘ με στόχο οι συμμετέχοντες σε αυτό να αποκτήσουν σε βάθος γνώση σχετικά με τη φυσιολογία, την παθοφυσιολογία της ανθρώπινης αναπαραγωγής, αλλά και με τη θεραπευτική αντιμετώπιση δυσλειτουργιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Έμφαση, επίσης, δίδεται στην εργαστηριακή εκπαίδευση, με στόχο οι φοιτητές να έχουν όχι μόνον μια πρώτη γνωριμία με τις εργαστηριακές τεχνικές που αφορούν στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αλλά και να αποκτήσουν ορισμένες βασικές δεξιότητες. Ακόμα, στο πρόγραμμα σπουδών εκτενώς συμπεριλάβαμε ζητήματα νομοθεσίας, βιοηθικής και ψυχολογίας που σχετίζονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στο Μεταπτυχιακό γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής και άλλων Τμημάτων των Σχολών Επιστημών Υγείας (Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Μοριακής Βιολογίας Γενετικής, Κτηνιατρικής), Σχολών Θετικών Επιστημών (Φαρμακευτικής, Χημείας, Βιοχημείας, Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας), πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς επίσης και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Με την ολοκλήρωση του τέταρτου κύκλου, οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού ανέρχονται πλέον σε 80, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο πέμπτος κύκλος σπουδών.

Να σημειωθεί ότι για την απονομή του Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στην «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια, όπως αυτά κατανέμονται στα δύο εξάμηνα σπουδών (Α΄, Β΄). Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας ανατίθεται στο Β΄εξάμηνο σπουδών και ολοκληρώνεται στο τέλος του εξαμήνου με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης για την εκπόνηση, συγγραφή και παρουσίαση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) ανέρχονται σε 60. Η γλώσσα του Π.Μ.Σ. είναι η ελληνική, ενώ κάποια από τα μαθήματα μπορεί να γίνονται στην αγγλική, εάν υπάρχουν ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές.