Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής των ημερών καραντίνας μετά τον συγχρωτισμό με κάποιον θετικό στην COVID-19, καθώς ο ιός καλπάζει στη χώρα.

Στην περίπτωση αυτή κάποιος που έχει τεθεί σε καραντίνα μετά την επαφή με θετικό κρούσμα κορωνοϊού θα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από δέκα μέρες ή επτά σε περίπτωση που έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού. Πρόκειται για σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα απομόνωσης συγκριτικά με τις 14 ημέρες καραντίνας στην έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο μείωσης της καραντίνας, καθώς οι επιστήμονες μελετούν με τη σειρά τους την περίοδο επώασης του ιού. Η μείωση των ημερών καραντίνας, εφόσον αποφασιστεί, θα επισπεύσει την επιστροφή στην εργασία τους όλων όσοι θεωρούνται κοντινές επαφές κρουσμάτων.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Αμερικανικό CDC μειώνει τις ημέρες της καραντίνας. Τον περασμένο Ιούλιο μείωσε τις μέρες καραντίνας από 14 σε δέκα μετά την αρχική εκδήλωση συμπτωμάτων Covid-19 και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πλέον άρρωστοι.

Η επερχόμενη μείωση των ημερών απομόνωσης βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι μολύνονται και αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 4-5 ημερών μετά την έκθεσή τους στον Sars-CoV-2.

Η τελική έγκριση της μειωμένη καραντίνας από τους αρμόδιους φορείς των ΗΠΑ αναμένεται ίσως και τις αμέσως επόμενες μέρες.