Την αποτελεσματικότητα του κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνει νέα πειραματική μελέτη, στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Science.

Επιστημονική ομάδα της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals, Inc., σε συνεργασία με ειδικούς από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Τέξας ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που δόθηκε στον «Πλανητάρχη» είναι αποτελεσματικό στη μείωση της συμπτωματολογίας της νόσου COVID-19 σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε πιθήκους ρέζους μακάκους και σε χρυσά (ή Συριακά) χάμστερς (τρωκτικά).

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ αφού βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στις 2 Οκτωβρίου, εν συνεχεία νοσηλεύθηκε για 72 ώρες στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed όπου και του χορηγήθηκαν μια σειρά θεραπευτικών σκευασμάτων. Η ταχεία ανάρρωσή του σύμφωνα με τον ίδιο αποδίδεται στο πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που πήρε μαζί με ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα από βιταμίνη D, ψευδάργυρο, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η Regeneron, της οποίας προΐσταται ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλοςέχει χορηγηθεί σε μόλις 275 άτομα στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί επισήμως.

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της πειραματικής μελέτης

Ωστόσο, το Science δημοσιεύει τα πρώτα αποτελέσματα από την πειραματική μελέτη που έγινε σε πιθήκους και χάμστερς. Στο πρώτο σκέλος της έρευνας, το κοκτέιλ REGN-COV2 χορηγήθηκε στους πιθήκους ρέζους μακάκους και διαπιστώθηκε ότι τρεις ημέρες αργότερα τα πειραματόζωα όταν μολύνθηκαν σκοπίμως με τον SARS-CoV-2 είχαν λιγότερα συμπτώματα, από την ομάδα ελέγχου (που δεν είχε πάρει το κοκτέιλ αντισωμάτων) και είχαν επίσης χαμηλότερο ιικό φορτίο στον οργανισμό τους.

Εν συνεχεία, το REGN-COV2 χορηγήθηκε σε άλλη ομάδα πιθήκων αφότου είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Και σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα της COVID-19 ήταν μειωμένα, ενώ το κοκτέιλ αντισωμάτων συντέλεσε και σε ταχύτερη εκκαθάριση του ιού από τον οργανισμό τους.

Θεραπευτικά οφέλη είτε ως αγωγή είτε ως προφύλαξη

Τα πειράματα επαναλήφθηκαν στα χάμστερ, στα οποία έχει παρατηρηθεί ότι ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρότερη νόσηση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν έδωσαν το κοκτέιλ αντισωμάτων δύο ημέρες πριν τα μολύνουν με τον SARS-CoV-2 τα τρωκτικά εμφάνισαν μειωμένη συμπτωματολογία και δεν έχασαν βάρος. Όταν το REGN-COV2 τους χορηγήθηκε αφότου είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και πάλι το αποτέλεσμα ήταν ίδια, δηλαδή μειωμένη συμπτωματολογία και ταχύτερη εκκαθάριση του ιού από τον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το REGN-COV2 μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη τόσο ως θεραπεία όσο και ως προφυλακτική αγωγή έναντι της νόσου COVID-19.