Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα, στις μετακινήσεις των Ελλήνων και με μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί από το πρωί σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ινστιτούτα ομορφιάς και κομμωτήρια, φαίνεται ότι οι πολίτες πειθαρχούν στα νέα μέτρα, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας και φορώντας τις υποχρεωτικές μάσκες.

Αγχωμένοι οι επιβάτες σε μετρό, λεωφορεία – Φορούν μάσκες, τηρούν αποστάσεις

Αποστάσεις και έλεγχοι συνθέτουν από το πρωί το σκηνικό σε μετρόλεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ καθώς συρμοί, αυτοκίνητα και δρομολόγια επιστρέφουν στην μερική κανονικότητα που ξεκινά σήμερα με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς φορούν μάσκες τόσο από αγωνία για την προσωπική τους υγεία όσο και λόγω του προστίμου των 150 ευρώ για όσους δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Έντονη είναι παράλληλα η παρουσία της αστυνομίας αλλά και της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να γίνεται έλεγχος ότι τα μέτρα τηρούνται.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Σε όσες περιπτώσεις, μάλιστα, εντοπίζονται επιβάτες χωρίς μάσκες αυτοί υποχρεώνονται να αποβιβαστούν από το λεωφορείο.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Δείτε φωτογραφίες από σταθμούς του Μετρό με τους επιβάτες να φορούν μάσκες αλλά όχι γάντια:

IMG_5729
IMG_5728
IMG_5730
IMG_5726

Δείτε φωτογραφίες από ελέγχους σε λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας:

leoforeio-kinhsh-dromo-maskes-arsh-apagoreyshs-astynomia_2
leoforeio-kinhsh-dromo-maskes-arsh-apagoreyshs-astynomia
leoforeio-kinhsh-dromo-maskes-arsh-apagoreyshs-astynomia_1
IMG_5704-_1_

Στα λεωφορεία υπάρχουν αφίσες για την απόσταση ότι μπορεί να στέκεται κάποιος ανά δεύτερη χειρολαβή ενώ στο μετρό έχουν «ακυρωθεί» θέσεις καθήμενων προκειμένου να διασφαλίζονται οι αποστάσεις ασφαλείας.

kordeles-ilektrikos2
kordeles-ilektrikos_

«Δεν μας έχουν μεταφέρει προβλήματα, υπάρχει μια μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά αντιμετωπίζεται με περισσότερα λεωφορεία σήμερα στους δρόμους, με μεγαλύτερη συχνότητα και λιγότερη αναμονή στις στάσεις», είπε στον ΘΕΜΑ 104.6 ο πρόεδρος Συνδικάτου ΟΑΣΑ Κώστας Σιορίκης για την κατάσταση στα λεωφορεία.

Παρόμοια εικόνα και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη με τους πολίτες να πειθαρχούν και τους υπευθύνους να έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη προετοιμασία.

oasth-2
oasth-1
oasth-3

Ο ρόλος του βοηθού επιβάτη

Ειδικό ρόλο όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν αναλάβει οι 300 βοηθοί επιβατών που έχουν αναλάβει από σήμερα ρόλο καθοδήγησης και εκπαίδευσης για τις μετακινήσεις σε 45 κεντρικούς σταθμούς.

Οι επιθεωρήσεις στα λεωφορεία και τους συρμούς θα επικεντρωθούν σε σταθμούς ανταποκρίσεων με λεωφορεία και Μετρό, δηλαδή στην Ομόνοια στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στο Συγγρού – Φιξ και άλλους μεγάλους σταθμούς.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι απολυμάνσεις των οχημάτων ημερησίως στα αμαξοστάσια αλλά και ο τακτικός καθαρισμός με ειδικό απολυμαντικό διάλυμα σε σημεία που υπάρχει άμεση επαφή με τους επιβάτες (κουπαστές στις κυλιομένες σκάλες, ακυρωτικά μηχανήματα κ.α).

Από σήμερα, στους δρόμους θα κυκλοφορήσουν περίπου 1.100 λεωφορεία ενώ αυξάνεται η συχνότητα των συρμών στα δρομολόγια στο μετρό στις ώρες αιχμής (από 06 έως 10 π.μ και από 3.00 έως τις 6.00 το απόγευμα) ανά 6λεπτο (από 7,5 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα) και σε ώρες μη αιχμής ανά 10 λεπτά (από 15 λεπτά).

Ωστόσο από την ΣΤΑΣΥ, υπογραμμίζουν ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα υπάρχει ευελιξία και στο ωράριο στις ώρες αιχμής αλλά και με την προσθήκη νέων συρμών όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

Λόγω του γεγονότος, δε, ότι η οδηγία είναι όσοι μπορούν να επιλέγουν το ΙΧ για την μετακίνησή τους, από το πρωί παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού οχημάτων σε χώρους στάθμευσης επί πληρωμή.

parking-ix

Δείτε βίντεο: Αγχωμένοι οι επιβάτες σε μετρό, λεωφορεία – Φορούν μάσκες, τηρούν αποστάσεις

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

 «Πηγμένα» τα κομμωτήρια για τρεις εβδομάδες

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας άνοιξαν σήμερα τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής στην Αθήνα. Η επιχείρηση «ΧΑΜ» (απο τα αρχικά των λέξεων χέρια-αποστάσεις-μάσκες) έχει τεθεί σε εφαρμογή με τους πολίτες και τους εργαζόμενους να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα.

«Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα πράγματα είναι πολύ ασφυκτικά διότι έχουμε πολλά κλεισμένα ραντεβού πελατών, γυναίκες αλλά και άντρες» δηλώνει στο protothema.gr o hair artist Αλέξανδρος Λιάκος στο κομμωτήριο Gino στο Κολωνάκι.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

«Πιέζουν να τους κλείσουμε ραντεβού άμεσα διότι είναι και θέμα ψυχολογίας. Έχουν την ανάγκη να δουν τον εαυτό τους περιποιημένο και όμορφο γιατί ήταν αρκετός ο καιρός που είχαν μείνει κλεισμένοι στο σπίτι. Έρχονται στο κομμωτήριο με χαρούμενη διάθεση. Κυρίως οι γυναίκες μόλις χτενίσουν και δουν βαμμένη τη ρίζα των μαλλιών τους αλλάζει η ψυχολογία τους προς το καλύτερο και αυτό φαίνεται στο πρόσωπό τους» προσθέτει ο κ. Λιάκος.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Ειδικά μέτρα προστασίας υπάρχουν και στο τμήμα περιποίησης νυχιών με πλέξιγκλας ανάμεσα στην αισθητικό και τον/την πελάτη.

IMG_7203
IMG_7215

Όπως βλέπετε στην αυτοψία του protothema.gr και στις φωτογραφίες το προσωπικό των κομμωτηρίων φοράει υποχρεωτικά τη μάσκα του και τα γάντια του. Οι θέσεις είναι ανάλογα με τη χωροταξία του καταστήματος, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που μπαίνει στο κομμωτήριο από το πρωί οι οποίοι έχουν κλείσει ραντεβού.

Μόλις σηκωθεί ο πελάτης από την καρέκλα του και φύγει τότε το προσωπικό -όπως βλέπετε στο βίντεο του protothema.gr- απολυμαίνει την καρέκλα και το χώρο ώστε να καθίσει ο επόμενος πελάτης.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Για όποιον καθυστερήσει έστω και λίγα λεπτά υπάρχουν καρέκλες έξω από το κομμωτήριο σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μπορεί να περιμένει για λίγα λεπτά μέχρι να έρθει η ώρα για το ραντεβού του.

IMG_7170
IMG_7183
IMG_7198
IMG_7176

Ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης ο οποίος διατηρεί κομμωτήριο στο Παλαιό Φάληρο μίλησε στο protothema.gr για τα αυστηρά μέτρα προστασίας που έχει στο κομμωτήριό του αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν γενικότερα με το τζίρο των επιχειρήσεων.

«Θεωρώ ότι δεν ανοίξαμε πάλι τα μαγαζιά μας αλλά ανοίξαμε καινούργια μαγαζιά από την αρχή. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και όλοι πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα. Τα τετραγωνικά του μαγαζιού είναι 180 τμ οπότε μπορούσα να εξυπηρετώ δεκαεφτά άτομα την ώρα. Το θέμα είναι ότι είχα δέκα υπαλλήλους και δεν μπορώ αυτά τα άτομα να τα βάλω να δουλέψουν από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ οπότε αναγκαστικά θα δουλεύουν με βάρδιες. Πριν την πανδημία είχα διακόσια ραντεβού πελατών και υπό κανονικές συνθήκες τους εξυπηρετούσα μέσα σε δέκα ημέρες ενώ τώρα υπολογίζουμε να εξυπηρετούμε 22 περίπου πελάτες την ημέρα και πάντα με ραντεβού. Οι επιχειρήσεις με το που ανοίγουμε, οι προσδοκίες είναι μείον 30 τοις εκατό σε τζίρο» λέει στο protothema.gr ο κ.Γιώργος Ιωαννίδης.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

«Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για το καλό όλων μας αλλά και γιατί θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους δεν ακολουθούν τους κανόνες» λένε στο protothema.gr πελάτες των κομμωτηρίων.

«Τώρα είναι το πιο επίφοβο σημείο γιατί τόσο καιρό ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας ενώ τώρα που βγήκαμε και πάλι στην κανονικότητα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί έχουμε οικογένειες που μας έχουν ανάγκη» λένε στο protothema.gr

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, και στον χώρο που θα καθίσουν οι πελάτισσες για να περιποιηθούν τα νύχια τους υπάρχουν αυστηρά προστατευτικά μέτρα. Επάνω στο πάγκο υπάρχει πετσετούλα μιας χρήσης, εργαλεία αποστειρωμένα από τον ιατρικό κλίβανο και η υπάλληλος φοράει οπωσδήποτε τη μάσκα και τα γάντια της ενώ η πελάτισσα έχει ήδη βάλει το αντισηπτικό της.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής:

– η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον 2 μέτρα
– είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους,
– παραμένει ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους πελάτες,
– απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις αυτές, όπως μασάζ, pilates και personal training.

Με μάσκες και γάντια άνοιξαν και τα ινστιτούτα αισθητικής

Μασκες, γάντια και ειδικά προστατευτικά γυαλιά χρησιμοποιούν πλέον οι εργαζόμενοι και στα ινστιτούτα αισθητικής.

Όπως αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Ελευθέριος Δημητραδιού«Στην αποτρίχωση με laser πάντα τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής αλλά πλέον τηρούνται και οι συγκεκριμένες οδηγίες με απαραίτητη τη χρήση μάσκας και γαντιών. Το προσωπικό των ιατρείων είναι εκπαιδευμένο στην χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και προ κορωνοϊού».

Screenshot_20200504_123107
Screenshot_20200504_123119

Επιπλέον τα κέντρα αισθητικής φέρουν πιστοποιητικά απολύμανσης τα οποία αναρτώνται σε περίοπτο σημείο για να είναι ορατά στο κοινό.

Screenshot_20200504_123130

Άνοιξαν και τα αθλητικά είδη – Τι εικόνα επικρατεί από το πρωί

Πρώτη μέρα άρσης των μέτρων και τα καταστήματα αθλητικών ειδών ξεκίνησαν την επαναλειτουργία τους.

Ο κ. Γιάννης Καμιλάκης Marketing Manager της Cosmosport μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε οτι η πρώτη ημέρα μετα το άνοιγμα της επιχείρησης για τους εργαζόμενους φέρνει μια νέα πραγματικότητα αυτή της χρήσης μάσκας, γάντιων και αντισηπτικού.

«Έχουμε τηρήσει ολα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των πελατών και εργαζομένων» ανέφερε και πρόσθεσε πως κοσμος μπαίνει στο μαγαζί ρωτάει για προϊόντα ενώ κάποιοι αγοράζουν.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

agiaparaskevi_1
agiaparaskevi_2
agiaparaskevi_4

Ουρές έξω από καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών ειδών

Ουρές σχηματίζουν από το πρωί καταναλωτές έξω από καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών μετά το άνοιγμά τους στην πρώτη φάση της σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα.

oura-kiniti2
oura-public2
oura-kiniti
oura-kiniti3

Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μπορούν να πουλήσουν μόνο προϊόντα τεχνολογίας και τηλεφωνίας

Το συγκεκριμένο περιοριστικό μέτρο θα ισχύσει μόνο γι αυτή την εβδομάδα, έως ότου δηλαδή ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Σύμφωνα με την ΓΓ Εμπορίου το μέτρο ελήφθη προκειμένου να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στη Βρετανία η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της λέει η ECDC

To Χάρβαρντ προτείνει… φάρμακα αντιγήρανσης για θεραπεία σε ηλικιωμένους με κορωνοϊό

Κορωνοϊός: 50χρονος έχασε τη μάχη στη Λάρισα – Στους 146 οι νεκροί