Την απόσυρση υπουργικής απόφασης που «μετακυλίει νέο βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα» ζητεί με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Πρόκειται για απόφαση η οποία κοστολογεί, όπως διευκρινίζεται από τον ΠΙΣ, διαγνωστικές εξετάσεις που προκαλούν πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αναφέρεται μάλιστα ρητά στο σχετικό ΦΕΚ, ότι η υπέρβαση στον συγκεκριμένο ΚΑΕ θα καλυφθεί από το clawback που αποδίδουν τα διαγνωστικά στον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, προσδιορίζονται μία ιατρική πράξη – πρόκειται για την LDL αφαίρεση σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία- και μία εξέταση – η αξονική ουρογραφία – οι οποίες θεωρείται πως βαραίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς, κατά τον ΠΙΣ, μετακυλίονται στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα με τη μορφή claw back.

«Κοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις για τις οποίες η Πολιτεία παρέχει ονομαστική κάλυψη, αλλά δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, και έτσι μετακυλύει το βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά. Μια πρακτική που διαχρονικά έχει δημιουργήσει έναν ανήθικο στραγγαλισμό του εισοδήματος του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, γεγονός που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης, όπως την χαρακτηρίζει, υπουργικής απόφασης, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι στήριξαν την κοινωνία παραμένοντας στη διάθεσή της για επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, δίνοντας την μάχη της επιβίωσης μέσα στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα».