Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid- 19 με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 53 χιλιάδες, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, έδωσε στα φαρμακεία την αρμοδιότητα να συλλέγουν δείγματα για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

H πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το Σάββατο, τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό στους εργαζομένους σε τέσσερα νοσοκομεία ενώ θα επιτρέψει σε πέντε χιλιάδες φαρμακεία να αρχίσουν να συλλέγουν δείγματα για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι αρχές να ελέγξουν την πανδημία. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά φθάνοντας τις 40 χιλιάδες.

Ο Άντριου Κουόμο τόνισε πάντως ότι η κρίση φαίνεται πως αρχίζει να κάμπτεται στην πολιτεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ημερών.

«Είκοσι μία ημέρες στην κόλαση και σήμερα βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από 21 ημέρες. Η διάγνωση είναι αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα» είπε.

Η διενέργεια εξετάσεων στους εργαζόμενους σε τέσσερα νοσοκομεία είναι η αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας να γίνουν τεστ αντισωμάτων σε νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, οδηγούς λεωφορείων, υπαλλήλους παντοπωλείων και άλλων εργαζομένων που, όπως είπε ο κυβερνήτης «έφεραν το βάρος» να ταΐσουν και να κρατήσουν τους πολίτες ασφαλείς.

Με βάση τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, οι νεκροί στη Νέα Υόρκη ξεπερνούν τις 16.599.

Ο Άντριου Κουόμο κάλεσε τους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να θυμούνται ότι πράττουν για το γενικό καλό.

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση. Βρισκόμαστε στην 56η ημέρα» είπε, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν αποφεύχθηκαν 100 χιλιάδες κρούσματα. «Πιστεύω πως όσα κάναμε, το άξιζαν», πρόσθεσε.