Το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αλλά δοκιμάζει και όλη την ανθρωπότητα, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών είναι απαραίτητα για να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία μαζί, για να ανακάμψουμε γρηγορότερα και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους» επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις κυβέρνησεις να «θέσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια στο κέντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού» και πρότεινε «μέτρα προστασίας και τόνωσης της οικονομίας, από τα εμβάσματα χρημάτων μέχρι πιστώσεις και δάνεια, που πρέπει να έχουν ως στόχο τις γυναίκες. Τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας πρέπει να επεκταθούν. Η απλήρωτη εργασία της φροντίδας του σπιτιού πρέπει να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί ως ζωτικής σημασίας συνεισφορά στην οικονομία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ και παρουσιάζει το «πώς ο COVID-19 θα μπορούσε να ανατρέψει την περιορισμένη πρόοδο που έχει γίνει στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών – και προτείνει τρόπους για να τεθούν οι ηγετικές ικανότητες και η συνεισφορά των γυναικών, στην καρδιά της αντοχής και της ανάκαμψης».

Ειδικότερα παρατήρησε, ότι «σχεδόν 60% των γυναικών σε όλο τον κόσμο εργάζονται στην άτυπη οικονομία, κερδίζοντας λιγότερα, αποταμιεύοντας λιγότερα ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε φτώχεια».

Σημείωσε περαιτέρω, ότι όσο οι αγορές σημειώνουν πτώση και οι επιχειρήσεις κλείνουν, εκατομμύρια γυναίκες χάνουν τη δουλειά τους και συμπλήρωσε πως «την ίδια στιγμή, ενώ χάνουν πληρωμένες θέσεις εργασίας, η απλήρωτη εργασία στη φροντίδα του σπιτιού αυξάνεται ραγδαία ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των σχολείων και των αυξημένων αναγκών των ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «αυτές οι καταστάσεις συνδυάζονται όπως ποτέ ξανά, για να καταστείλουν τα δικαιώματα των γυναικών και να στερήσουν ευκαιρίες από τις γυναίκες».

Παράλληλα ανέφερε πως η πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί βία τον προηγούμενο χρόνο. Καταληκτικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε ότι «πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι τώρα παγιδευμένες στο σπίτι με τους θύτες τους και αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες υφίστανται περικοπές και περιορισμούς».

Σημείωσε δε, πως αυτή ήταν η βάση της έκκλησής του στις κυβερνήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να λάβουν επείγοντα μέτρα, ώστε να προστατεύσουν τις γυναίκες και να επεκτείνουν της υπηρεσίες υποστήριξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: Η απόφαση του Eurogroup προκαλεί πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία

Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί – Εξέπνευσε 72χρονος στο «Παπανικολάου»

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους