Σε εξέλιξη βρίσκονται, στα συμμετέχοντα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, οι κλινικές μελέτες Φάσης 3 της ρεμντεσιβίρης ως πιθανής θεραπείας της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, σε χώρες με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διεθνούς φήμης ερευνητικά ιδρύματα, όπως το γαλλικό INSERM, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences παρέχει δωρέαν το αντι-ιικό ρεμντεσιβίρη στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών.

Η Ελλάδα, κατόπιν έγκρισης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, εκπονεί τοπικό σκέλος της διεθνούς μελέτης COVID-19 Treatment Trial, κατά την οποία έχει ήδη χορηγηθεί ενδοφλέβια ρεμντεσιβίρη σε ασθενείς με SARS-CoV-2, ως θεραπεία κατά της σοβαρής πνευμονίας με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Η ρεμντεσιβίρη (remdesivir), είναι ένα ερευνητικό φάρμακο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη -η έρευνα της Gilead ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Μέσα από πολλές δοκιμές, αποτυχίες και επαναλήψεις, η εταιρεία γρήγορα αντελήφθη τη θεραπευτική δυναμική του αντι-ιικού αυτού έναντι της COVID-19 και ανέλαβε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση της ανάπτυξή του.

Ήδη από τον Ιανουάριο έχει αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής της ρεμντεσιβίρης και μείωσε τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής της από 12 σε 6 μήνες.

Επιπλέον, δημιουργεί μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνει περαιτέρω την παραγωγή. Στόχος είναι να είναι έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020.

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, τώρα και μετά από μια δυνητική έγκριση. Εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες έχουμε διαθέσει δωρεάν φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας, ενώ, ήδη, ξεκινούμε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, (δωρεάν) πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης, προκειμένου να επιταχύνουμε την πρόσβαση στο φάρμακο για τους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Και τονίζεται η δέσμευσή της να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις, τα υγειονομικά συστήματα, τους διεθνείς φορείς υγείας καθώς και τους ακαδημαϊκούς φορείς, ώστε να επιταχυνθεί η παροχή αποτελεσματικών εργαλείων στους κλινικούς και τους ασθενείς που πολεμούν την COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους τον Μάιο! 

Ποιος είναι ο «φύλακας – άγγελος» του Μπόρις Τζόνσον στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται 

Κραυγή αγωνίας από Έλληνα καθηγητή που έχει εγκλωβιστεί στην Ινδία