Στο «ντουέτο» που βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα σε διαχειρίσιμα επίπεδα εστιάζει ένα δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έχουν αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση της Ελλάδας για τον κορωνοϊό, συνδυάζοντας σωτήριες συμβουλές με αυστηρές προειδοποιήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα του AFP, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας τόσο τα καταγεγραμμένα κρούσματα όσο και οι θάνατοι είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχολιάζοντας τη διαφορά ταμπεραμέντου ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το προφίλ που βγάζουν προς τα έξω είναι διαμετρικά αντίθετο.

«Ο Τσιόδρας έχει εμφανιστεί να συγκρατεί με κόπο τα δάκρυά του διαβάζοντας τον ημερήσιο απολογισμό των θυμάτων και προτρέποντας τους Έλληνες να προστατέψουν τα ηλικιωμένα πρόσωπα που αγαπούν», αναφέρει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του λοιμωξιολόγου το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την οποία κάθε ζωή που κερδίζεται, ένας λιγότερος θάνατος, «μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε». «Μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα έδωσε ποσοστό έγκρισης 89% στον λοιμωξιολόγο», τονίζεται στο άρθρο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Χαρδαλιάς, έχοντας υιοθετήσει έναν πιο αυστηρό ρόλο, «σφυροκοπά» τους Έλληνες με ένα μήνυμα άκαμπτης πειθαρχίας στους κανόνες της καραντίνας, σημειώνει ο αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του υφυπουργού ότι αν χαλαρώσουμε τις προσπάθειες για την τήρηση των μέτρων, ο ιός μπορεί να μας καταστρέψει, και ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή από την κυβέρνηση. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο κ. Χαρδαλιάς τις περασμένες μέρες καταδίκασε τις προσπάθεις κάποιων να «σπάσουν» τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας με δικαιολογίες και ψέματα, λέγοντας π.χ. ότι δήθεν χάλασαν τα υδραυλικά τους στο χωριό. «Πρέπει να αφήσουμε τις δικαιολογίες», είπε χαρακτηριστικά. «Σε μία άλλη συνέντευξη Τύπου, άσκησε κριτική σε μία ομάδα Ελλήνων που παραπονέθηκαν επειδή τους επιβλήθηκε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο με κρατικά έξοδα, έχοντας επιστρέψει από την Ισπανία».

Ο αρθρογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει στοιχεία από το βιογραφικό των δύο ανδρών που ενημερώνουν καθημερινά τους Έλληνες για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στην περίπτωση του 51χρονου Χαρδαλιά, αναφέρεται ότι είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κεντ, πατέρας δύο παιδιών και παντρεμένος με μια γυμνάστρια. Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στην πολυετή θητεία του ως δήμαρχος Βύρωνα και στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όταν ανέλαβε επικεφαλής της πολιτικής προστασίας.

Αναφορικά με τον «γλυκομίλητο» καθηγητή Τσιόδρα, 54 ετών, τονίζεται ότι έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, είναι πατέρας επτά παιδιών και του αρέσει να ψάλλει σε εκκλησίες τον ελεύθερό του χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα:

New York Times: Ο Τσιόδρας στους ανερχόμενους ήρωες της εποχής του κορωνοϊού 

Χαρδαλιάς: Μόνο περηφάνια γι’ αυτήν την προσπάθεια (βίντεο)

Χαρδαλιάς: «Μέχρι τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας»