Προβολή στο μέλλον αποτελούν τα δρακόντεια μέτρα αυτοπεριορισμού που έθεσε από χθες σε εφαρμογή η κυβέρνηση σε 5 δήμους της Βόρειας Ελλάδας, δείχνοντας τα «δόντια» του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση που εμφανιστούν περαιτέρω σημάδια χαλάρωσης στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον ιό.

Παρότι επί μέρες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών όρων στις μετακινήσεις, η χθεσινή ενεργοποίηση του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Μύκης και Ξάνθηςέπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι υπάρχει σχέδιο Β και μπροστά του τα υφιστάμενα μέτρα μπορεί και να φαντάζουν «παράδεισος». Μολονότι οι περιοριστικοί όροι που ισχύουν πλέον για τους παραπάνω δήμους προέκυψαν από την επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με τον κ. Χαρδαλιά να κάνει για πρώτη φορά χρήση της σήματος SOS για να εκπέμψει το μήνυμα της επικινδυνότητας της κατάστασης, η μετάβαση, ωστόσο, στον πλήρη αυτοπεριορισμό των δημοτών των συγκεκριμένων περιοχών συνιστά καθαρή ένδειξη των προθέσεων απέναντι όσους επιμένουν να αγνοούν τις εκκλήσεις των ειδικών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η αποστροφή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας χθες ότι «παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη, κάθε αλλαγή στα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» έφερε εκ νέου όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι, αφού τα φαινόμενα… αποσυντονισμού των πολιτών αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Τόσο οι βόλτες για καφέ στην παραλία της Θεσσαλονίκης με την πρώτη λιακάδα, όσο και οι χθεσινές ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών έβγαλαν καπνούς δυσφορίας από τα παράθυρα του Μεγάρου Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να συζητά επισταμένα το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η όποια μετάβαση των πολιτών δεν θα είναι εφικτή με μια προσωπική τους δήλωση (όπως σήμερα), αλλά θα απαιτείται η μεσολάβηση και δεύτερου προσώπου, ακόμη και αν πρόκειται για επίσκεψη στο γιατρό ή τον φαρμακοποιό.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Χαρδαλιάς καυτηρίασε τον συνωστισμό μπροστά στα τραπεζικά υποκαταστήματα, κάνοντας λόγο για «ρευστή κατάσταση» ακόμη και αξιολογώντας τον Απρίλιο ως «κρίσιμο μήνα» έρχεται να επισφραγίσει τη βαθιά κυβερνητική ενόχληση για την επιδεικτική ανυπακοή από μια μερίδα των πολιτών απέναντι στα μέτρα προστασίας. Ακόμη και αν οι πέντε δήμοι που «στεγανοποιήθηκαν», κρίθηκαν με αμιγώς επιδημιολογικούς όρους, οι ασφυκτικοί όροι αυτοπεριορισμού έδειξαν ευκρινώς το δρόμο για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν μυρίσει στην ατμόσφαιρα… Πάσχα.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Για το φόβο των… Ιουδαίων, δηλαδή για την μείωση των πιθανοτήτων πανσπερμίας του ιού στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη και για τις επόμενες 14 ημέρες, στις περιοχές των πέντε δήμων:

· Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 8:00 το επόμενο πρωί.

· Αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους τρεις ακολούθους λόγους: η κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη Β4, η μετάβαση σε τελετή Β5 και η σύντομη μετακίνηση για ατομική ή σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου Β6.

· Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων.

· Όσον αφορά στη μετάβαση σε τελετή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, επιτρέπεται παρουσία μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς πρώτου βαθμού.

· Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικείας τους.

· Στα σούπερ μάρκετ των περιοχών γίνεται υποχρεωτική αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές, η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την ίδια πλευρά του δρόμου.

Για προληπτικούς λόγους, σε καραντίνα και για 14 ημέρες τέθηκε επιπλέον το χωριό Μεσοποταμία στην Καστοριά (με απαγόρευση εισόδου – εξόδου), ενώ τέλος δόθηκε και στη δυνατότητα άθλησης στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς απαγορεύεται από χθες η κυκλοφορία από τις 2 το μεσημέρι τις 8 το πρωί της επομένης τις καθημερινές και παντελώς το Σαββατοκύριακο.

Παραμένοντας σε διαρκή επαγρύπνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες σε κλιμάκωση των μέτρων και σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των λαϊκών αγορών, διακόπτοντας προσωρινά τη λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στο Δήμου Ιλίου, της οδού Αιακού και της οδού Χίου, λόγω μη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία τους κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επιφυλακή για τις λαϊκές

Η δαμόκλειος σπάθη που επικρέμεται πάνω από τις λαϊκές αγορές προετοιμάζει το έδαφος και ενόψει των αγορών του Πάσχα, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν λιγότερες αποκλίσεις από τους κανόνες των λοιμωξιολόγων, καθώς σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των φετινών αγορών τις ημέρες των γιορτών, αν και «φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό» ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Χαρδαλιάς.

«Όλοι θα μείνουμε σπίτια μας. Θα ανταλλάξουμε ευχές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα από το τηλέφωνο. Και θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας» περιέγραψε αναλυτικά χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, παρουσιάζοντας εμμέσως το πλαίσιο εορτασμού που θα γίνει ανεκτό από την κυβέρνηση. «Η ανάγκη για απόλυτη εγρήγορση από όλους μας είναι μονόδρομος» κατέληξε ο ίδιος, διαγράφοντας την πορεία, αν και δεν εξαλειφθούν τα περιστατικά ανυπακοής στους περιορισμούς.

Ειδήσεις σήμερα

Μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους – Έτσι θα πάρετε τα 800 ευρώ

Πάνω από 1.000 πρόστιμα σε μία ημέρα για άσκοπες μετακινήσεις