«Τα δεδομένα από την Κίνα δείχνουν ότι ένας άνθρωπος που έχει εγκεφαλικό έχει τρεισήμισι περισσότερες πιθανότητες να κολλήσει τον κορωνοϊό, είναι πολύ εκτεθειμένος» σημείωσε με έμφαση ο κ. Βέμμος.

Προσέθεσε, δε, ότι «στη χώρα μας έχουμε πάνω από 100.000 ασθενείς με χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 50% με 60% έχουν μία ελαφρά έως βαριά αναπηρία. Όσοι θεραπευτές τους παρακολουθούν ή και τα άτομα που τους φροντίζουν, χρειάζεται να προσέχουν».

Κατά τον κ. Βέμμο «όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό, εάν είναι μετά τους έξι μήνες δεν χρειάζεται για ένα-δύο μήνες φυσιοθεραπεία, εάν είναι νωρίτερα απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί έρχονται σε επαφή με φυσιοθεραπευτές, που κινούνται στην κοινότητα».

Επίσης, σημείωσε ότι καλό είναι να αναβληθούν κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό που πρέπει να προσέχουν όσοι παρακολουθούν έναν άνθρωπο με εγκεφαλικό είναι ο πυρετός και βεβαίως να μετρούν τη θερμοκρασία κάθε μέρα και εφόσον τη δει ότι ανεβαίνει πρέπει να ειδοποιούν αμέσως τον γιατρό, χωρίς κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Βέμμος παρουσίασε και τις οδηγίες συστάσεις του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών:

ΔΕΚΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο ασθενείς που έχουν πάθει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο να λάβουν υπόψιν τους μερικές επιπρόσθετες συστάσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών. Οι συστάσεις αυτές απευθύνονται επίσης στους φροντιστές των ασθενών και ταμέλη της οικογένειας που έρχονται σε επαφή και φροντίζουν τους ασθενείς.

1. Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες και συστάσεις της επιστημονικής ομάδας και του Υπουργείου Υγείας που ενημερώνουν καθημερινά όλους τους Έλληνες.

2. Άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από τον κορωνοϊό για τους εξής απλούς λόγους.

Α) Είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας.

Β) Έχουν συνήθως και άλλα νοσήματα όπως διαβήτη, υπέρταση, κάπνισμα, καρδιακές παθήσεις, και χρόνιες πνευμονοπάθειες, κλπ.

Γ) Αρκετοί ασθενείς έχουν μόνιμη ελαφρά έως βαριά αναπηρία και έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας από άλλο άτομο.

3. Αναβολή για τους επόμενους 1-2 μήνες όλων των προγραμματισμένων ραντεβού παρακολούθησης και όλων των προγραμματισμένων εξετάσεων που γίνονται για χρόνια παρακολούθηση των ασθενών. Ασθενείς που λαμβάνων αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά φάρμακα (sintrom) θα συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για το πότε θα κάνουν την εξέταση INR.

4. Θα ήταν ωφέλιμο για τους ασθενείς να μειωθούν στο ελάχιστο για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες οι επισκέψεις συγγενών και φίλων. Μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο επισκεπτόμαστε τους ασθενείς με αναπηρία μετά από εγκεφαλικό.

5. Για τους ασθενείς που έχουν πρόσφατο εγκεφαλικό και βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης θα πρέπει επίσης να μειωθούν οι επισκέψεις των συγγενικών προσώπων σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς και τη διοίκηση του κέντρου.

6. Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που επισκέπτονται κέντρα αποκατάστασης σαν εξωτερικοί, θα ήταν σκόπιμο για το επόμενο διάστημα να διακόψουν για λίγο καιρό, σε συνεργασία πάντα με το υπεύθυνο επιστημονικό προσωπικό του κέντρου.

7. Ασθενείς με χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο περισσότερο των 6 μηνών που διαμένουν στο σπίτι τους, συνιστούμε να διακόψουν για μερικές εβδομάδες (4-8) τις κατ΄οίκον συνεδρίες (φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, κλπ). Ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού με τις κατ΄ οίκον επισκέψεις είναι μεγάλος.

8. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό συνεχίζουν κανονικά την θεραπευτική τους αγωγή και δεν πρέπει να λαμβάνουν κανένα προτεινόμενο επί πλέον φάρμακο ή συμπλήρωμα που θα μπορούσε να τους προφυλάξει από τον κορωνοϊό.

9. Συνάδελφοι ιατροί που φροντίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει αυτή τη χρονική περίοδο να μειώσουν στο απολύτως απαραίτητο τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις. Οι περισσότερες είναι περιττές και θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς τους να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

10. Για όλους τους ασθενείς, ακόμη και για αυτούς που έχουν πλήρως γίνει καλά, καθώς και για τα άτομα που τους φροντίζουν, η οδηγία είναι σαφής: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.