*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Νορβηγός είναι ο πρώτος ασθενής που συμμετέχει στη μελέτη «Solidarity (σημαίνει Αλληλεγγύη) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της σκανδιναβικής χώρας.

Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.

Η έρευνα, στην οποία θα συμμετέχουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό από 45 χώρες, θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα τεσσάρων γνωστών φαρμάκων και των συνδυασμών τους κατά του νέου κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι η παρασκευή ενός εμβολίου αναμένεται σ’ ένα περίπου χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η «ιστορική» μελέτη θα «μειώσει δραματικά το χρόνο που απαιτείται για την δημιουργία φαρμάκων που δρουν αποτελεσματικά».

Η μελέτη «SOLIDARITY» που εκπονεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει στις θεραπείες που χορηγούνται άτυπα μεν, αλλά με καλά προκαταρκτικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών αλλά και των επιστημόνων στη μεγάλη μάχη κατά του κοινού εχθρού, του Covid- 19 που έχει προκαλέσει πανδημία.

Κάθε ασθενής που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ότι νοσεί από COVID-19 μπορεί να εγγραφεί στο κλινικό δείγμα και ο θεράπων ιατρός του να τον εισαγάγει στην ειδική βάση του ΠΟΥ, με το πλήρες ιατρικό ιστορικό του.

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τεσσάρων θεραπειών (ρεμντεσιβίρη, χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, καθώς τον τελευταίο αυτό αντιρετροϊκό συνδυασμό με β-ιντερφερόνη) ανά νοσοκομείο, ο ασθενής με τυχαία επιλογή εντάσσεται σε ένα από τα συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ή στο βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο έκαστης χώρας για την COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Eπιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας

Κορωνοϊός – Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ στους νέους: «Αυτός ο ιός μπορεί να σας σκοτώσει»