Να διατηρούνται οι αποστάσεις ακόμα και εντός του σπιτιού ως μέσο προστασίας ενάντια στονκορωνοϊό, συμβούλεψε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics

Ο κορωνοϊός δεν θα είναι ή μόνη πανδημία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο κ. Μόσιαλος, στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας ώστε να αποφευχθεί η πίεση, καθώς και καταστάσεις τύπου Ιταλίας.

Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στο ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία, εκτίμησε πως πιθανόν κάποιοι άνθρωποι να έχουν νοσήσει πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του πρώτου επίσημου κρούσματος. Όπως είπε, μάλιστα, χάθηκε ένας ολόκληρος μήνας, έγινε μεγάλη διασπορά του ιού, ξέφυγε η κατάσταση και στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τις δραματικές εξελίξεις του τελευταίου μήνα.

«Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα», τόνισε ο καθηγητής, διότι δεν θα έχουμε τόσους αναπνευστήρες για να καλύψουν όλο τον κόσμο.

Σχετικά με το κλείσιμο των αγορών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για μη αλληλέγγυα συμπεριφορά των δύο χωρών προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μαστίζονταν από τον ιό.

«Εκεί είναι οι πυλώνες της βιομηχανίας» και έκλεισαν τις αγορές, είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να απευθυνθούν στην Κίνα για βοήθεια.

Στη συνέχεια, τόνισε πως χρειάζεται προστατευτικό υλικό και για τους ασθενείς που πάνε και έρχονται στα νοσοκομεία, για όσους δηλαδή πηγαίνουν στα νοσοκομεία για θεραπείες.

Όσον αφορά τις υποθέσεις για τα κρούσματα, ο κ. Μόσιαλος είπε πως οι αναφορές για 8.000 με 10.000 κρούσματα είναι λογικές.

Επίσης, εξήγησε ότι η παγκόσμια αγορά για τα διαγνωστικά τεστ δεν είναι στην καλύτερη φάση της αυτή την περίοδο.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

– Όσοι μένουν σπίτι να προσέχουν πολύ, να κρατούν αποστάσεις και εντός τους σπιτιού.
– Να μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί φορείς.
– Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα το καταλάβει ότι έχει τον ιό ή θα τον περάσει ελαφριά.
– Γίνονται προσπάθειες για εμβόλιο

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, έχουμε τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τα πειραματικά και οι γιατροί τα χορηγούν στους ασθενείς κρίνοντας από τις ενδείξεις.

Μέχρι στιγμής με τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. «Όσο είναι λίγοι αυτοί που καταλήγουν στο νοσοκομείο τόσο περισσότερο θα αντέξει το σύστημα υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, μιλώντας για την εξέλιξη στον τομέα των εμβολίων και των φαρμάκων, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «σε 6-7 βδομάδες θα ξέρουμε ποιο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα», τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να βγει το εμβόλιο.

«Μια αμερικανική εταιρεία δοκιμάζει σε ανθρώπους ήδη ένα εμβόλιο και υπάρχουν περίπου 20 προσπάθειες παγκοσμίως», είπε και προσέθεσε πως οι εταιρείες θα ετοιμάσουν την παραγωγή τους πριν δοθεί η έγκριση για να μειώσουν το χρόνο αναμονής.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο καθηγητής είπε ότι αν τα δύο πρώτα λειτουργήσουν θα έχουμε άμεσα την κυκλοφορία τους, ενώ αν δε λειτουργήσουν, τα επόμενα θα είναι έτοιμα το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε γρήγορα 

Κορωνοϊός – Μόσιαλος για τα μέτρα: Eίδαμε τι έγινε στην Ιταλία όπου καθυστέρησαν δραματικά