*Γράφει ο Στέλιος Μορφίδης

Ελέγχους για τη διαπίστωση φαινομένων αισχροκέρδειας σε προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης, αντισηπτικά και χειρουργικές μάσκες ξεκίνησαν από το Σάββατο τα κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι ξεκίνησαν από φαρμακοποθήκες αλλά και φαρμακεία.

Ηδη είναι σε εξέλιξη έλεγχος σε μεγάλο φαρμακείο του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να γίνει ιχνηλάτιση των τιμολογίων αγοράς και πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων.

Μάλιστα στην επιχείρηση επιβλήθηκε ήδη πρόστιμο για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μη διατήρηση στο χώρο της επιχείρησης των τιμολογίων καθώς επίσης και για έλλειψη της σήμανσης τιμών σε αγαθά.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα διάταξη δίδεται απόλυτη πρόσβαση στους ελεγκτές της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή τόσο στα πληροφοριακά συστήματα όσο και στα λογιστικά συστήματα επιχειρήσεων προκειμένου να ιχνηλατηθούν τα τιμολόγια βάσει των οποίων θα φανεί εάν έχει τροποποιηθεί το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις νέες διατάξεις που ενεργοποιήθηκαν μέσω της πρόσφατης ΠΝΠ για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρούν ίδιο περιθώριο κέρδους με αυτό που είχαν το Φεβρουάριο. Γι αυτό εξάλλου και ο έλεγχος δεν αφορά απλά την ανατίμηση ενός προϊόντος αλλά όλη τη διαδρομή από την παραγωγή ή εισαγωγή στην κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται επίσης όσοι εντοπιστούν να αισχροκερδούν αντιμετωπίζουν, εκτός της ποινικής δίωξης, και διοικητικό πρόστιμο που ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει ως το 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη Δευτέρα θα ενταχθούν οι έλεγχοι με περισσότερα μικτά κλιμάκια ενώ θα αρχίσει η εξέταση και των πρώτων καταγγελιών που έχουν γίνει στον ειδικό τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο 1520. Ήδη οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί είναι χιλιάδες.

Από χθες ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδη με ανάρτησή του στο twitter φρόντισε να προειδοποιήσει την αγορά για το επερχόμενο κύμα ελέγχων με βάση τις νέες διατάξεις που προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις.

Στη «μάχη» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εν τω μεταξύ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει γνωστοποιήσει πως ήδη έχει ξεκινήσει απ’ την πλευρά της ελέγχους. Ως πρώτη κίνηση απέστειλε αιτήματα παροχής πληροφοριών σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία υγειονομικού υλικού και συγκεκριμένα σε χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, καθώς και άλλων προϊόντων όπως αντισηπτικά μαντηλάκια και αντισηπτικά διαλύματα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν εντός δεκαημέρου να στείλουν τα στοιχεία, τα οποία θα αναλύσει η Επιτροπή εξετάζοντας και τις επόμενες κινήσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 13+1 ερωτήσεις για εργοδότες και εργαζόμενους – Δικαιώματα και υποχρεώσεις

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η ΠΝΠ για επιχειρήσεις, επίδομα €800 και τις άδειες ειδικού σκοπού